Begović: Mislim da će se situacija završiti tako što će isteći zakonski rok za Marovićevo krivično gonjenje

Sedam godina od zahtjeva zvanične Podgorice za ekstradiciju bivšeg političara Svetozara Marovića i njegovog bjekstva u Beograd nema odgovora Srbije da li će i kada biti izručen Crnoj Gori.

Crna Gora traži njegovo izručenje da bi služio kaznu zatvora na koju je 2016. osuđen u Podgorici na četiri godine i deset mjeseci zatvora za prevaru i zloupotrebu službenog položaja podsticanjem na malverzacije u prodaji državnog zemljišta i gradnjom u Budvi.

Njegovi advokati iz Podgorice i Beograda rekli su za Radio Slobodna Evropa (RSE) da, po njihovim saznanjima, postupak ekstradicije nekadašnjeg predsjednika Srbije i Crne Gore (SCG) nije pokrenut.

Već sedam godina po tom pitanju ništa se nije promijenilo. Mislim da će se situacija završiti tako što će isteći zakonski rok za Marovićevo krivično gonjenje. To je još tri godine, rekao je za RSE Zdravko Begović, advokat iz Podgorice i branilac Svetozara Marovića.

Pitanje ekstradicije Svetozara Marovića, bivšeg visokog funkcionera Demokratske partije socijalista (DPS), sedam godina opterećuje odnose dvije države, od kada se 2016. preselio u Srbiju.

Advokat Marinkov: Zdravlje mu je narušeno

Marovićev advokat iz Beograda Vladimir Marinkov naveo je za RSE da su u komunikaciji.

Zdravlje mu je narušeno i primarno mu je da se liječi. Od njegovog zdravstvenog stanja će ubuduće zavisiti sve, da li će eventualno biti u mogućnosti da se vrati ili ne, kaže Marinkov.

Vlada Srbije, Ministarstvo pravde i Ministarstvo unutrašnjih poslova nisu odgovorili na pitanja RSE u vezi sa zahtjevom Crne Gore za ekstradiciju Marovića, njegovom zdravstvenom stanju, njegovim pravnim statusom u Srbiji, i da li ima srpsko državljanstvo.

Odredbe bilateralnog ugovora

Prema odredbama Ugovora o izručenju između Srbije i Crne Gore, koji su 2009. potpisali tadašnji ministri pravde dvije države Snežana Malović i Miraš Radović, dozvoljeno je izručenje radi izvršenja pravnosnažno izrečene kazne koja je duža od četiri mjeseca.

DAN

Provjerite slična mjesta

ISTRAŽIVANJE: Negativne emocije zaposlenih svjetsku ekonomiju koštaju čak 8,9 biliona dolara

Prošlogodišnjim istraživanjem američke kompanije Gallup je utvrđeno da svakodnevne negativne emocije zaposlenih svjetsku ekonomiju koštaju …