Lakušić: Nema problema sa vodosnabdijevanjem, imali smo povoljne uslove u junu

Za sada nema problema sa vodosnabdijevanjem u Crnoj Gori i ne očekuje se da će ih biti zbog obimnih padavina u junu. Cijena vode tokom godine neće rasti, ali se planira rast od 10 odsto za narednu godinu, rekao je u Bojama jutra Zoran Lakušić predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda.

“Nema problema sa vodosnabdijevanjem jer smo imali povoljne uslove. Jun je bio sa puno padavina, čak 50 odsto iznad prosjeka. Opštine nisu tražile dodatne količine vode”, kaže Lakušić.

Na pitanje da li će biti dovoljno vode i u špicu sezone, Lakušić odgovara da trenutni parametri govore da hoće. Istakao je da se mora intervenisati na koritu rijeke Morače kako se ne bi nastavilo dalje produbljivanje.

“Jedna od hitnih mjera je izgradnja nasipa u koritu rijeke Morače. Na taj način želimo eksperimentalno da dokažemo da će podizanjem rijeke doći do podizanja podzemnih voda. Očekujemo povećanje samog dotoka vode”, rekao je Lakušić.

On je rekao i da će cijena vode tokom 2023. ostati ista, a da će naredne godine porasti za 10 odsto.

“Regionalni vodovod ima velikih problema sa finansijama, sa finansiranjem jer su nama kreditne obaveze i kamata koliko su nam prihodi. Cijena vode se nije povećavala od 2016. godine. Ona iznosi 0,37 centi, a ono što bi Vlada trebalo da usvoji je 0,41”, rekao je Lakušić.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

BATALJIVAĆEMO: Cijene goriva bi mogle biti veće od četiri do sedam centi

Prema jučerašnjim podacima sa međunarodnih berzi naftnih derivata i kursa dolara i eura, cijene goriva …