Barska plovidba za brod vrijedan 1.200 000 eura plaća šest miliona, ko rasipa državni novac

Za putnički brod “AF Francesca” čija je vrijednost 1,2 miliona eura, crnogorska pomorska kompanija “Barska plovidba” planira da izdvoji šest miliona eura, piše Primorski portal.

Šta je pozadina nevjerovatne trgovine?

Za desetak dana na Skupštini opštine Bar građani bi trebali da dobiju odgovore na brojna pitanja koje je danas na zasjedanju loklanog parlamenta postavio predsjednik SO Bar Branislav Nenezić koji je jednoglasno podržan u incijativi da javnost dobije odgovore u “Informaciji o donošenju Odluke Barske plovidbe AD Bar o odobrenju kupovine putničkog broda AF Franceska ” koji treba da saobraća na relaciji Bar-Bari.

Šta se kupuje od novca poreskih obveznika Crne Gore, kakav brod… Skupština akcionara AD Barska plovidba većinom glasova usvojila je odluku o kupovini putničkog broda brod “AF Francesca”, na sjednici održanoj 27.juna.

Nenezić je iznoseći činjenično stanje o karakteristikama broda postavio brojna pitanja na koje javnost očekuje odgovore od odgovornih u Barskoj plovidbi.

Kako Nenezić ističe “Trajekt AF Francesca” ili ti “Domiciana” kako se pomenuti brod zvao do 2009 godine kupljen je od strane “Adria ferries” od državne kompanije Tirenia za sumu od 600.000 eura, inače već tada je bio spremam za “rezanje”. Dakle imajući u vidu gore navedene činjenice svoju današnju diskusiju ću u dobrom dijelu voditi u formi postavljenih pitanja sa nadom da ću na njih dobiti odgovor poručio je Nenezić.

Predsjednik OO SD Bar i predsjednik SO Bar je pitao: “Da li iko u Barskoj plovidbi zna da je “AF Francesca”, tadašnja “Domiciana” još 1991. “izgubila klasu”, i da je tada poslat na rezanje, tačnije, prerezana je na pola i tada joj je u fabrici “Vizentini” dodat srednji dio u dužini od 25 metara, kada dobija i današnju ukupnu dužinu sa 123 na 148m sa povećanjem kapaciteta na 2200 putnika i 700 vozila?”

-U trajektu “AF Francesca” nalaze se motori GMT 420a (“Grande Motori Triesti”) koji se ne proizvode već punih 20 godina, a fabrika je sada u sklopu “Mitsubishi” korporacije čiji djelovi koštaju do pet puta više od tržišne vrijednosti. Za popravke ovog plovila se uglavnom koriste polovni rezervni djelovi uzeti sa brodova koji su poslati na “rezanje”.

Nakon kupovine 2009. Na trajektu su urađene mnoge dorade kako bi mogao da ispuniti zahtjeve tržišta, ali je sam brod zbog toga dobio na težini, dosta produžio vrijeme svojih putovanja i naravno podigao potrošnju.

Prvu havariju doživio je 2011.godine pucanjem jednog od generator na jednom od motora. Taj kvar se desio, kao i svi naredni zbog činjenice da brod ne posjeduje automatsko praćenje rada motora, već taj posao obavljaju ljudi koji u makini znaju da provedu i do 24 sata koliko ponekad traju vožnje na relaciji Ankona-Drač, naveo je Nenezić.

Nakon toga, dodao je Nenezić, 2013. godine otkazuje radilica na jednom od motora. Ono što je zanimljivo, da bi se tada izvadila radilica otkinuta je jedna od “garaža” jer je sama radilica teška 12 tona. Sad me interesuje, da li je neko od tehničkog osoblja “Barske plovidbe” prilikom pregleda broda utvrdio iako je itekako vidljivo da je brod i na tom mjestu “rezan”?

-Na redovnom “viaggiu” 12.maja 2015 godine desila se najveća havarija na ovom brodu, kada se zapalio jedan od motora, a nakon toga i cijela makina. Snimak ovog požara može se naći i na youtube kanalu, a o tome kako je tog dana bilo na tajektu“AF Francesca” najbolje je opisao jedan naš sunarodnik koji je toga dana bio u makini, kada se u postu na društvenim mrežama prisjetio na događaj od prije 8 godina “bukvalno smo gledali kroz staklo taj plamen , tačnije smrt pred očima jer gorivo, a posebno ta količina kada se zapali skoro je nemoguće da se ugasi, rekli su da sam ponavljao non stop kako neću svoje dijete nikada vidjeti, ni danas ne znam da objasnim kako je sve u stalo u momentu i kako smo uspjeli da napustimo makinu”.

Od tog dana pa sve do 2019. godine “AF Francesa” skoro da i nije plovila, iste godine gubi klasu jer je iz bezbjednosnih razloga smanjen broj kabina koje se mogu koristiti i biva prodata u Tunis, ali na prvom “viaggiu” ka novoj luci stao je jedan od motora, odustalo se od kupovine i brod je vraćen, kazao je Nenezić.

Od 2019. godine do dana današnjeg služio je kao “rezervni” brod koji ka albanskoj luci Drač plovio samo kada neki od ostalih trajekata nije u mogućnosti. Inače je poznat kao trajekt sa kojim niko ne želi da putuje pa čak i kada je primoran.

-Sada bih želio da postavim još par pitanja. Da li je tačno da brod nema “seveage system” već ima “orca” sistem za odvod tehničke vode sa broda tj nema “seveage tank”? Da li ste pri tehničkom pregledu utvrdili da li je rampa na brodu rađena, tj pojačana zbog velikog nagiba koji se stvara pri pristajanju i da li se ta rampa može spustiti na našem gatu? Da li je tačno da “AF Francesca” može ploviti samo na dizel, tj da ne može koristiti tešku naftu zbog nepostanja skrabera, čime su troškovi putovanja znatno veći nego kod ostalih na istoj relaciji? Da li je tačno da na četiri četvorokrevetne kabine dolazi jedan toalet? Da li je tačna informacija da bi za potrebe jednog puta na relaciji Bar-Bari bilo potrebno oko 17 tona nafte, cca 17000€? Kada na to dodamo manipulativne troškove obaveznog korišćenja remorkera , plaćanja veza i činjenicu da karta na relaciji Drač-Ankona košta 42€ i ako želimo biti konkurentni karta mora biti ista ili niža, da li ima ekonomske isplativosti za kupovinu ovog broda? I da li je rađena cost benefit analiza opravdanosti njegove kupovine, ako uzimajući sve ovo u obzir dolazimo do podatka, da je neophodno na svakom “viaggiu” imati najmanje 600 putnika, kako bi se pokrili osnovni troškovi bez troškova posade?

Da li smatrate da bi konkurentna firma prodala kvalitetan brod, a da nije već bio spreman za “rezanje” i da u tom slučaju njegova vrijednost se kreće između 1.000 000 i 1.200 000€? I gdje se tu uklapa planiranih 6.000 000€ za njegovu kupovinu?…neka su od pitanja koje je postavio Nenezić na današnjoj sjednici SO Bar

I na kraju, posljednje, a u suštini prvo pitanje?

-Da stavimo po strani sve gore navedeno, da se kupuje brod koji je u gorem stanju nego što je bio “Svetac” kojeg smo 2016.godine poslali na rezanje. Da se kupuje za pet puta veću cijenu od realne. Da se kupuje brod koji nekome služi kao rezervni da vozi do 5 puta nedeljno u sezoni. Kako će brod čiji je “gaz” 5,80m, dužine 128m, pristati na “gat V” čiji je “gaz” zvanično 5,90m,ako ne i manji i kako će se obaviti manovra s obzirom da će njegova trećina “viriti” preko gata? Možda već na prvom “viaggiu” dobijemo novu turističku atrakciju, koju je predložio jedan od ministara u tehničkom mandate, i to na samom ulazu u akvatorijum Luke Bar. Ipak,mislim da za to i nije realno potrošiti predloženih 6000000€ novca naših građana.

Primorski.me

Provjerite slična mjesta

Popa: Postizanje IBAR-a nevjerovatan timski rad na svim nivoima

Ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa govorila je o značaju dobijanja pozitivnog Izvještaja …