Mještani traže raskid ugovora za izgradnju kamenoloma i da se uključi SDT

Mještani Bijedića i okolnih sela opet su juče tačno u podne blokirali magistralni put Bijelo Polje – Prijepolje, u mjestu Konatari, tražeći raskid ugovora sa preispitivanjem svih saglasnosti koje je firma “Elas” dobila za izgradnju kamenoloma u njihovom mjestu. U ime okupljenih mještana, predstavnik Građanske inicijative “Zaštitimo Bijediće” Krsto Tvrdišić kazao je da su ogorčeni jer mašine firme “Elas”, uprkos njihovom protivljenju, i dalje rade.

– Navodno rade za potrebe Uprave za zaštitu kulturnih dobara, koja je ranije obustavila sve radove dok se u potpunosti ne ispita lokacija i arheološko nalazište iz doba neolita. Firmi ‘Elas‘ sada dajemo rok od dva dana da obustavi sve radove. Sledeće proteste sa magistrale ‘preselićemo‘ ispred zgrade Opštine, a ako bude trebalo i na arheološko nalazište u Bijedićima – kaže Tvrdišić.

On ističe da je cijeli proces oko davanja koncesija bio netransparentan, te da različite komisije koje su učestvovale u tom procesu nisu radile posao kako je trebalo.

– U dokumentu vezanom za saobraćajno-tehničke uslove piše da su sabraćajne veze dobre. Sigurno misle na puteve koje su mještani sami izgradili svojim sredstvima. Dio puta koji taj lokalni put povezuje sa Zahumskom i potencijalnim kamenolomom, porodica Tvrdišić je izgradila za svoje potrebe na svojoj imovini da bi ga Opština potom nezakonito upisala na sebe. Mnoge saglasnosti Opština je tražila u ime koncesionara. Informacije koje se pominju u dokumentima da mještani Bijedića žive većinom u prigradskim naseljima, o udaljenosti planiranog kamenoloma od kuća, imanja i vodoizvorišta su netačne. Opština nije upoznala mještane o svojim namjerama. Ne postoje podaci o javnim raspravama. Ako su i negdje održane, zanima nas na koji način, s obzirom na to da su na snazi bile kovid mjere i zabrane okupljanja – kazao je Tvrdišić.

DAN

Provjerite slična mjesta

Radojičić: Distrikt Srbija i Crna Gora potpisao sporazume sa Južnom Afrikom, Bocvanom, Mozambikom i Esvatini

Guverner Rotari Distrikta Srbija i Crna Gora Aleksandar Radojičić prisustvovao je sa svojim timom na …