Nepoznate zarade nekih čelnika energetskih kompanija: Niko ih ne pita za dubinu džepa

Agencija za sprečavanje korupcije više od dvije godine ne zna kolike zarade ili nadoknade primaju članovi Odbora direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) i tek sada utvrđuje da li su oni javni funkcioneri, koji imaju obavezu da dostave izvještaje o imovini i prihodima. To znači da građani ne znaju koliko iz svog džepa izdvajaju za zarade čelnicima te elektroenergetske kompanije, ali ni ostalim funkcionerima u odborima direktora državnih firmi.

Prema podacima ASK, imovinu i prihode po dolasku na funkciju, ali ni 2021. i prošlu godinu nijesu prijavili predsjednik Odbora direktora Rajko Radošević, kao ni članovi Miloš Krivokapić, Emir Sijarić, Jelena Bošnjak i Ilija Miljanić. To godinama ne čine ni pojedini članovi upravljačkih struktura u drugim energetskim preduzećima u državnom vlasništvu, kao što je Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), EPCG Solar gradnja, kao ni Rudnik uglja.

ASK je, međutim, objavio imovinske kartone koje im je, shodno Zakonu o sprečavanju korupcije, dostavljao bivši predsjednik Odbora direktora CEDIS-a Miodrag Čanović. Njegova posljednja mjesečna zarada u tom tijelu iznosila je 3.316,14 eura.

Uprkos tome što nevladin sektor poručuje da je Zakon o sprečavanju korupcije jasan i da je obaveza članova upravljačkih struktura u preduzećima da, kao i do prije nekoliko godina, podnose izvještaje o prihodima i imovini, krajnji sud o tome daće radna grupa ASK, koja broji 11 članova.

“ASK je pokrenula postupak postupak radi utvrđivanja da li su članovi Borda direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) javni funkcioneri. Agencija sprovodi proces izrade liste javnih funkcija na državnom nivou, koji je u toku”, piše u odgovoru te institucije “Vijestima”.

Prema članu 3 Zakona o sprečavanju korupcije, javni funkcioner je izabrano, imenovano ili postavljeno lice u državnom organu, organu državne uprave, pravosudnom organu, organu lokalne samouprave, organu lokalne uprave, nezavisnom tijelu, regulatornom tijelu, javnoj ustanovi, javnom preduzeću ili drugom privredom društvu, odnosno pravnom licu koje vrši javna ovlašćenja, odnosno djelatnosti od javnog interesa ili je u državnom vlasništvu, kao i lice na čiji izbor, imenovanje ili postavljenje organ vlasti daje saglasnost, bez obzira na stalnost funkcije i nadoknadu.

“Državno vlasništvo u smislu ovog zakona je svako učešće u privrednom društvu u kojem država ili opština, Prijestonica, odnosno Glavni grad (u daljem tekstu: opština) ima najmanje 33 odsto kapitala”, piše u odgovoru.

VIJESTI

Provjerite slična mjesta

Za kopanje tunela sumnjiče automehaničara, policija traga za Baćović

Jedan od osumnjičenih za kopanje tunela ispod Višeg suda u Podgorici, Vladimir Erić, zaposlen je …