Vukadinović: Problem će imati Spajić, a ne ambasadori

Profesor Univerziteta i politički analitičar Srđan Vukadinović kaže da je u Crnoj Gori polutajnim razgovorima o formiranju Vlade počela očekivana politička igranka i da je potpuno neizvjesno kakav će epilog imati, ali sami početak najavljuje formiranje jedne nestabilne vlasti.

On je u razgovoru za “Dan” kazao da situaciju dodatno može da iskomplikuje današnje glasanje na Cetinju, jer bi eventualni ulazak Socijaldemokratske partije u Skupštinu Crne Gore malo presložio političke karte.

Ako sve ovako ostane i nova vlada za opoziciju bude imala DPS, koaliciju “Za budućnost Crne Gore” i GP URA, neće moći da izdrže ni mjesec dana. Ovo je sve račun bez krčmara. Tim prije što manjine, izgleda, traže nešto što im ne pripada. Kao da su ubijeđeni da moraju biti u vlasti. Mislim da ne moraju. Vlada bi bila stabilnija da u nju uđu predstavnici koalicije “Za budućnost Crne Gore” – ocijenio je Vukadinović.

Po njegovom mišljenju, ukoliko Vladu formiraju Pokret Evropa sad, Demokrate i manjine, to biti izvršna vlast nestabilnija i od one koju je predvodio Zdravko Krivokapić.

– Milojko Spajić izgleda slijepo sluša ambasade i nikakve pregovore ne vodi sa koalicijom “Za budućnost Crne Gore” i DPS-om. Tako je izbor potencijalnih partnera sveo na minimum. Stranke manjina žele u vlast da bi što više svojih kadrova zaposlile u državnoj administraciji. I danas ih je tamo zaista puno, jer su i preko DPS-a dobijale mnogo više mjesta nego što su zasluživale – ističe Vukadinović.

On smatra da angažovanje manjina ne govori nužno o demokratizaciji društva, niti o odnosu prema različitostima.

– Ako u vlasti imate manjine, a nemate grupaciju koja predstavlja skoro 30 odsto stanovništva, kao što je koalicija “Za budućnost Crne Gore”, onda je to diskriminacija jednih na račun drugih. Ako neko želi da potezom pera izbaci srpsku populaciju, onda je jasno da je na sceni velika diskriminacija. Takva vlada nije moguća jer će imati kratak rok i oročeno trajanje – naglašava naš sagovornik.

DAN

Provjerite slična mjesta

Majka brutalno pretukla nastavnicu škole jer je njenom sinu zaključila dvojku

Nastavnicu biologije u Osnovnoj školi “Jovan Dučić” u Novom Beogradu napala je juče i teško …