URA, BS i SNP preuzeli energetski sektor, uklonjeni kadrovi Demokratskof fronta

Partije koje su na poslednjim izborima dobile oko 15 odsto podrške imaju većinu u odborima direktora EPCG, CEDIS-a i Rudnika uglja. GP URA u Odboru direktora EPCG ima tri člana, a BS i SNP po jednog, pa se te tri partije pitaju i za članove odbora direktora CEDIS-a i RUP-a

Članovi GP URA, SNP-a i Bošnjačke stranke (BS) imaju većinu u odborima direktora Elektroprivrede (EPCG) i Rudnika uglja (RUP), a od juče i u Odboru direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS). Time će partije koje su konstituenti manjinske vlade i koje su na poslednjim parlamentarnim izborima dobile oko 15 odsto podrške potpuno preuzeti upravljanje najvećim energetskim kompanijama. Najapsurdnije od svega je što su članovi BS-a prije skoro godinu dana glasali za nepovjerenje Vladi u kojoj i dalje aktivno participiraju. Štaviše, od tada samo povećavaju broj svojih predstavnika u državnim preduzećima.

Povećanje broja članova BS-a, GP URA i SNP-a podrazumijeva smanjenje broja predstavnika nekadašnjeg Demokratskog fronta u odborima direktora energetskih kompanija. Manjinska vlada, koja je pala sredinom avgusta prošle godine, birala je članove DF-a u upravne odbore državnih preduzeća iako nisu glasali za nju.
Prvo je promijenjen sastav Odbora direktora EPCG, u kojem URA, SNP i BS imaju većinu i mogu da donose odluke koje oni smatraju da su najbolje, odnosno da preglasavaju ostale. Predsjednik Odbora direktora EPCG i dalje je Milutin Đukanović (DF), a osim njega u odboru su i Emir Strujić (BS), Goran Šućur, Ivan Šaranović i Martin Ćalasan (GP URA), Mijuško Bajagić (SNP) i Tahir Đonbaljaj (AA).

Tako je, prema informacijama “Dana”, bilo prije nekoliko dana kada je biran Odbor direktora CEDIS-a. Kako nam je potvrđeno iz pouzdanih izvora, predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović predložio je isti sastav Odbora direktora CEDIS-a, ali su ga članovi GP URA i BS-a preglasali.

”KAKO NAM JE POTVRĐENO IZ POUZDANIH IZVORA, PREDSJEDNIK ODBORA DIREKTORA EPCG MILUTIN ĐUKANOVIĆ PREDLOŽIO JE ISTI SASTAV ODBORA DIREKTORA CEDIS-A, ALI SU GA ČLANOVI GP URA I BS-A PREGLASALI, PA JE NOVI PREDSJEDNIK TOG ODBORA MIRSAD DŽUDŽEVIĆ, KADAR BS-A, KOJI JE BIO PRVI ČOVJEK POŠTE PRIJE SMJENE VLASTI 2020. GODINE

Tako su iz tog odbora direktora razriješeni Jelena T. Bošnjak, Ilija Miljanić (oboje iz DF-a) i Miloš Krivokapić, a umjesto njih su izabrani Mirsad Džudžević (BS), Brankica Mosurović, koja je bila član Odbora direktora EPCG, i Nikola Batrićević (URA). U odboru su ostali Rajko Radošević (DF) i Emir Sijarić (BS).

Radošević je u prethodnom sazivu bio predsjednik odbora direktora, dok je sada na toj poziciji Mirsad Džudžević. On je prije promjene vlasti bio predsjednik Odbora direktora Pošte Crne Gore, a nakon što je smijenjen sa te pozicije, obavljao je funkciju menadžera Opštine Rožaje. Sa iskustvom iz Pošte i Opštine Rožaje, Džudžević treba da pomogne CEDIS-u, koji već dvije godine posluje sa višemilionskim minusom.

Odbor direktora EPCG nedavno je izabrao i nove članove Odbora direktora Rudnika uglja. Tamo su takođe uklonili predstavnike DF-a i sada su u tom tijelu dva člana SNP-a, jedan GP URA i jedan BS-a. Na funkciji je ostao samo predsjednik Odbora direktora Rudnika uglja Dušan Janjušević.

DAN

Provjerite slična mjesta

Mekalister: Crna Gora je predvodnik, pozitivna atmosfera iz Podgorice donijeta u Brisel

Premijer Crne Gore Milojko Spajić kazao je da je proširenje EU na Zapadni Balkan pitanje …