Pogledajte listu 10 najplaćenijih izvršnih direktora

Nijesu svi izvršni direktori u velikim tehnološkim kompanijama – najbolje plaćeni, iako nam možda tako djeluje.

Prema novoj analizi koju je objavio WSJ, izvršni direktori Pinterest-a, Pelotona i Hertz-a zarađuju više od šefa kompanije Apple, Tim Cooka.

WSJ je objavio svoju listu najplaćenijih izvršnih direktora u 2022. godini, koja je zasnovana na podacima C-Suite menadžmenta u kompanija širom Amerike. Analiza podataka uključuje naknade rukovodiocima u skoro 4.000 američkih kompanija kojima se javno trguje.

Njihovo rangiranje odnosi se na plate rukovodilaca, bonuse, pogodnosti i opcije na akcije, između ostalih faktora. Direktori često dobijaju ograničene akcije ili opcije – kao značajan dio svoje naknade, a čija vrijednost može da varira.

Srednja plata za lidere iz indeksne korpe S&P 500 pala je na 14,5 miliona dolara prošle godine, što je pad sa 14,7 miliona dolara u 2021. Poređenja radi, u 2022, prosječan američki radnik zarađivao je oko 56.000 dolara, prema Birou za statistiku rada.

Generalni direktor Blackstonea, Stefan Švarcman, našao se na vrhu liste najplaćenijih lidera sa ukupnim kompenzacionim paketom od $253 miliona.

Sljedeći izvršni direktor na listi, Sundar Pichai iz Alphabeta, “uzeo je” 226 miliona dolara 2022. godine.

Na trećem mjestu je Stefen Šer iz Herca, sa platom od 182 miliona dolara, dok četvrto mesto zauzima Bari Mekarhi iz Pelotona, sa 168 miliona dolara zarađenih.

Mišael Rapino (Live Nation) je na petoj poziciji liste najplaćenijih izvršnih direktora u SAD, sa zaradom od 139 miliona dolara.

Safra Kac zauzima 6. mjesto, ona je CEO u Oracle-u, i godišnje zaradi 138 miliona dolara. Daglas Ingram, iz Sarepta Therapeutics-a je na sedmoj poziciji, sa 125 miliona zarađenih dolara.

Osmo mjesto pripada Bil Readi-u iz Pinteresta, njegova naknada je 123 miliona dolara. Kivi Kamara, CS Disco, našao se na pretposljednjoj poziciji sa 110 miliona dolara, a Tim Kuk je zauzeo tek 10, posljednje mjesto.

On je čelnik kompanije Apple i u 2022. je zaradio 99 miliona dolara.

(Biznis Telegraf)

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …