Otvaranje Žičare „Kotor-Lovćen“ za komercijalne vožnje krajem jula (VIDEO)

Crnogorsku javnost obavještavamo da je otvaranje Žičare „Kotor–Lovćen“ za komercijalne vožnje planirano za kraj jula. Testiranje konstrukcije žičare teče po planu i ulazi u finalnu fazu, uključujući i radove na povezanim objektima. Kompletnim procesom testiranja rukovodi renomirana kompanija LEITNER, primjenjujući protokole koji su usklađeni sa najstrožijim evropskim propisima koji uređuju oblast „ropeway sistema“.

Na Dan državnosti, 13. jula u okviru kompleksa Žičare „Kotor – Lovćen“ biće upriličena radna posjeta predsjednika Vlade Crne Gore dr Dritana Abazovića, povodom finalizacije radova i to svega godinu dana nakon polaganja kamena temeljca.

„Privilegija je biti dio projekta, na lokaciji sa koje se pruža pogled na jedan od najljepših zaliva na svijetu. Za nama je izazovna godina, do finalne faze smo doveli jedan od zahtjevnijih projekata na kojem smo radili, što s obzirom na iskustvo i tradiciju kompanije LEITNER, dovoljno govori o karakteristikama terena, izrazito nepovoljnim vremenskim uslovima, nagibu, dužini trase i ostalim izazovima koje smo uspjeli da savladamo. Važno mi je da naglasim da smo implementirali najsavremenija rješenja, koja garantuju sigurnost i udobnost prilikom vožnje, kao i da će Crna Gora uskoro imati u pogonu žičaru na izuzetno atraktivnoj lokaciji, čija konstrukcija, kao i sigurnosna provjera i protokoli odgovaraju najvišim svjetskim standardima. Sve ovo, a posebno nevjerovatna prirodna ljepota Boke i Lovćena, opredijelili su nas i za vlasničko učešće, jer vjerujemo da će ovo biti jedna od najprepoznatljivijih turističkih atrakcija na Jadranu i šire“, istakao je Martin Leitner vlasnik italijanske kompanije i vodeće svjetske kompanije za proizvodnju i ugradnju „ropeway“ transportnih sistema – LEITNER.

Eksterno, nezavisno testiranje konstrukcije žičare sprovodi renomirana agencija WPK Austria – akreditovana kao inspekcijska i ispitna agencija specijalizovana u oblasti tehnologije i ispitivanja žičara.

„U susret 13. julu za kada je planirana posjeta predsjednika Vlade dr Dritana Abazovića žičari, želim da istaknem da sa zadovoljstvom iščekujemo susret, jer naša upornost i posvećenost jeste neosporna, ali bez podrške Vlade ne bismo uspjeli da, za svega godinu, privedemo kraju projekat ovakvog nivoa složenosti“, zaključuje Leitner.

Podsjećamo, projekat Žičare „Kotor – Lovćen“ realizuje konzorcijum Novi Volvox – LEITNER na osnovu koncesionog ugovora koji je potpisan u decembru 2021. godine, nedugo zatim, 12. jula 2022. godine položen je i kamen temeljac.

Trasa Žičare polazi od Duba, koji se nalazi na teritoriji opštine Kotor i vodi do lokaliteta Kuk na planini Lovćen, na 1.348m nadmorske visine. Projektovani kapacitet je 48 gondola na nivou od 1200 putnika po satu, dok je vrijeme putovanja od stanice Dub do stanice Kuk nepunih 11 minuta.

Provjerite slična mjesta

Radojičić: Distrikt Srbija i Crna Gora potpisao sporazume sa Južnom Afrikom, Bocvanom, Mozambikom i Esvatini

Guverner Rotari Distrikta Srbija i Crna Gora Aleksandar Radojičić prisustvovao je sa svojim timom na …