Najopasnije mjesto za ljetovanje u Evropi, cijene snižene 60 odsto

Za one koji sanjaju o moru: Crimean Holidays poziva vas da svoje ljetne praznike provedete na plažama Azovskog mora. Prostrane plaže, čisto more i razvijena turistička infrastruktura neće vas ostaviti ravnodušnima. Najbjelje plaže na Krimu!

Tako ruske turističke agencije mame turiste da provedu odmor na Krimu, poluostrvu koje je Rusija pripojila 2014. godine. Iako su od početka rat u Ukrajini krimske željeznice i skladišta goriva nekoliko puta bili meta napada, lokalne vlasti tvrde kako nema razloga za zabrinutosti i strah.

Sniženja
Maja Lomidze, izvršna direktorica Ruskog udruženja turoperatora, tvrdi kako će Krim ove godine biti među pet najboljih ruskih destinacija za odmor.

“Krim je jedina ruska regija koja u poređenju s prošlom godinom nije podigla cijene, nego ih snižava”, izjavila je za The Washington Post Lomidze, priznajući ipak da će turistički protok u 2023. biti oko 30 odsto manji nego lani.

Što se tiče mogućih problema s hranom, vodom i strujom, uopšte nisam zabrinuta. Ovdje sam dolazila i dok su bila druga, još gora vremena. Naravno da je ove godine opšta situacija uznemirujuća, ali vjerujem u razboritost, ljudskost i Boga”, rekla je Elena.

Aljona, (52) voditelj kancelarije u kompaniji koja se bavi prodajom i iznajmljivanjem nekretnina, takođe se ove godine planira uputiti na Krim na dvije sedmice sa svojom porodicom.

Odmor na poluostrvu je, kako kaže, napuni pozitivnom energijom do kraja godine.

“Nisam zabrinuta zbog bezbjednosnih pitanja. Uvjerena sam kako je Krim dobro zaštićen i da se tamo ne može ništa loše dogoditi. Shvatam da je u toku posebna vojna operacija i da dronovi napadaju razne gradove, čak i Moskvu, ali ne mislim da bi se nešto loše moglo dogoditi na Krimu. Sigurna sam da će sve biti u redu!”, samouvjereno je kazala Aljona.

Mnogi Rusi su ipak odlučili otkazati svoje rezervacije smještaja na Krimu nakon nedavnih napada dronom.

Vlasti Ruske Federacije su odmah nakon početka sveobuhvatne opercije u Ukrajini obustavile sve letove za Krim, što znači da od tada putnici iz Rusije na poluostrvo mogu doći jedino automobilom ili vozom. Rute prema Krimu dodatno su se zakomplikovale 22. lipnja kada je Ukrajina projektilima gađala most Čongar.

Poznat kao “vrata Krima”, Čongar je jedan od rijetkih mostova koji povezuju Krim s kopnom. Ruske željeznice povećale su broj vozova za Krim uoči ljetne sezone, ali prosječno putovanje do Krima i dalje traje dva do tri dana. Osim dugog putovanja, turiste zabrinjava i sve veća prisutnost vojske na poluostrvu. Od kraja 2022. ruska je vojska iskopala desetine kilometara rovova duž obale Krima i sagradila protutenkovske barijere zbog straha od potencijalne ukrajinske protivofanzive. Zbog toga su i mnoge plaže na Krimu zatvorene.

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …