Trajekt “Vasilije” vraćen vlasniku

Javno preduzeće Morsko dobro iz Budve juče je vratilo njegovom vlasniku – građevinskoj kompaniji Briv Construction iz Kotora, mali trajekt “Vasilije” a koji je ta državna firma protekla četiri i po mjeseca, koristila na trajektnoj liniji Kamenari-Lepetane u Boki Kotorskoj.

“Vasilije” koji je tada bio registrvan kao hidrograđevinsko plovilo za prevoz građevinskih mašina i opreme, 18. februara je “uskočio” na jedinu trajektnu liniju u državi, umjesto šest trajekata dotadašnjeg privatnog operatera – kompanije Pomorski saobraćaj iz Kamenara, a kojoj je Morsko dobro dan ranije, po nalogu Vlade, jednostrano raskinulo važeći ugovor o zakupu djelova obale u Lepetanima i Kamenarima na osnovu kojeg je ona od 2004. obavljala trajektnu djelatost u Boki.

Briv Construction tada je bez nadoknade, Morskom dobru kojeg je Vlada ovlastila da u ime države, preuzme održavanje trajektne linije preko tjesnaca Verige u Boki, ustupilo tada jedini raspoloživi trajekt u državi – malenog “Vasilija” sagrađenog 1978., koji može ukrcati samo 20 automobila i njegovu posadu.

Zaposleni Briv Constructiona vozili su “Vasilije” dok se za taj posao narednih mjeseci nisu osposobili radnici Morskog dobra – firme koja se inače, nikada do tada nije bavila pomorskim prevozom robe i putnika i na brzinu je morala da bude preregistrovana i mijenjan joj je Statut da bi počela da radi i taj posao.

“Vasilije” koji je na pod hitno dopunjavan nedostajućom sigurnosnom i opremom za spašavanje, na brzinu je sredinom februara kod UPSUL-a preregistrovan kao putnički roro brod kako bi legalno mogao da plovi na liniji Kamenari-Lepetene gdje je ovaj mali brodić bio sam dok mu se 13. marta na toj relaciji nije pridružio od njega po kapacitetu duplo veći trajekt “Trideseti avgust”.

To je bio prvi brod iz flote Morskog dobra, a koji je ta državna firma pod kontrovertnim okolnostima tada pod hitno kupila u Hrvatskoj. Način na koji je “pregovaračkim postupkom bez prethodnog objavljivanja poziva za javno nadmetanje” ovaj 53 godine stari, dotrajali trajekt Morsko dobro za čak 569.000 eura kupilo u Hrvatskoj, predmet je istrage Specijalnog državnog tužilaštva.

Morsko dobro u međuvremenu je sredinom maja, na isti kontroverzni način za 3,2 miliona eura u Grčkoj kupilo veliki trajekt “Ruka pravde” koji je kapaciteta 86 vozila, a onda uobičajenim javnim tenderom i svih šest trajeketa dosadašnjeg privatnog opetarera trajektne linije u Boki – kompanije Pomorski saobtaćaj, za nešto preko 8,1 miliona eura sa PDV-om.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Abazović: Šteta što gradonačelnik Podgorice nije Luka Rakčević

Rezulat Pokreta Evropa sad u Podgorici je napravio Jakov Milatović što znači da ipak, po …