NATO Secretary General Jens Stoltenberg launched his outline for NATO 2030 in an online conversation with the Atlantic Council and the German Marshall Fund of the United States

Jens Stoltenberg ostaje na mjestu šefa NATO-a još godinu dana

NATO je u utorak produžio ugovor generalnog sekretara Jensa Stoltenberga za još godinu dana, odlučivši da se drži iskusnog lidera radije nego da pokušava da se dogovori o novom u dok rat bjesni na pragu alijanse.

Stoltenberg, inače bivši premijer Norveške, lider je transatlantske sigurnosne alijanse od 2014. godine, a njegov mandat je već tri puta produžen.

Odluka znači kontinuitet u vrhu NATO-a dok se njegova 31 članica bori s izazovom podrške Ukrajini u odbijanju invazije Moskve, izbjegavajući direktan sukob između NATO-a i ruskih snaga.

Stoltenberg (64) naširoko je viđen u cijeloj alijansi kao stabilan lider i strpljivi graditelj konsenzusa. Odluka o produženju njegovog mandata do 1. oktobra 2024. dolazi uoči samita lidera NATO-a u Vilniusu, u Litvaniji, sljedeće sedmice.

Stoltenberg je rekao da je počastvovan odlukom.

“Transatlantska veza između Evrope i Sjeverne Amerike osigurava našu slobodu i sigurnost skoro 75 godina, a u opasnijem svijetu naša alijansa je važnija nego ikad”, rekao je.

Američki predsjednik Joe Biden i lideri drugih zemalja NATO-a također su pozdravili odluku.

“Svojim stabilnim vodstvom, iskustvom i rasuđivanjem, generalni sekretar Stoltenberg doveo je našu Alijansu kroz najznačajnije izazove u evropskoj sigurnosti od Drugog svjetskog rata”, rekao je Biden u saopštenju.

KLIX

Provjerite slična mjesta

Drugi najveći turoperator u Evropi poručuje Njemcima: „Dođite u Crnu Goru, zato što je ovdje sve autentično“

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO CG) je domaćin DRV fvw Destination Forum-a, u okviru …