Crna Gora bez para zbog loših projekata

Crna Gora nije dobila finansijsku podršku Evropske Komisije (EK) u okviru posljednjeg finansijskog paketa za Zapadni Balkan od 2,1 milijarde jer je Vlada dostavila nepodobne i preuranjene projekte, saopšteno je “Vijestima” iz EK.

Međutim, iz izvršne vlasti, Ministarstva evropskih poslova (MEP) koje koordinira taj proces, tvrde da to nije tačno.

EK je 30. juna pokrenula novi finansijski paket za podršku 14 vodećih investicionih projekata za ZB, a na listi podržanih nema crnogorskih. Kako je ranije saopšteno iz EK, novi paket obuhvata projekte iz oblasti saobraćaja, energetike, životne sredine, ljudskog kapitala i podrške privatnom sektoru u vrijednosti od 2,1 milijardu eura.

To je peti investicioni paket u okviru Ekonomskog i investicionog plana EU za ZB, vrijednog 39 milijardi eura investicija i evropskih grantova. On se sprovodi preko platforme Investicioni okvir za ZB (WBIF).

Na pitanja “Vijesti” zašto Crna Gora nije obuhvaćena novim paketom i da li je dostavila projekte za to portparolka EK Ana Pisonero Hernandez odgovorila je da su dostavljeni predlozi ocijenjeni preuranjenim ili nepodobnim.

ovog sektora uključuju jačanje prenosne mreže u Sjevernoj Makedoniji ili postavljanje zelenog prevoza u Tirani.

Podržana je i rehabilitacija sarajevskog vodovodnog sistema (životna sredina i klima), kao i projekat unapređenja energetske efikasnosti i integrisano upravljanje energijom na Univerzitetu u Beogradu (ljudski razvoj).

Ministarstva da do 5. jula predlože projekte

Iz MEP-a su rekli da je to Ministarstvo, kao nadležno za koordinaciju procesa pristupanja Crne Gore EU, imalo sastanak 26. juna ove godine s nadležnim ministarstvima kako bi ih upoznalo sa zahtjevima Evropske komisije i dogovorilo dalju dinamiku rada.

“U istom kontekstu Ministarstvo evropskih poslova je poslalo i zvaničan dopis ministarstvima od kojih je tražilo da do 5. jula pošalju predloge projekata u skladu s datim uputstvima, nakon čega će isti biti pregledani i proslijeđeni EK na mišljenje”, kazali su.

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …