Provjerite imate li ga kod kuće: S tržišta se povlači lijek

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode izvijestila je o povlačenju nekih lijekova te izdala važna obavještenja za korisnike.

Kompanije Medical Intertrade d.o.o i Pharma One d.o.o., distributeri lijeka Benzetacil 2,400.000 UI polvo y disolvente para suspensión inyectable, (bencilpenicilla benzatina), pakovanje 1 bočica i 1 ampula s otapalom, u saradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provode povlačenje serije T008 predmetnog lijeka. Povlačenje se provodi do nivoa apoteka.

Navedeni postupak povlačenja provodi se zbog sumnje u neispravnost u kakvoći koja se odnosi na mogućnost pogrešnog označivanja vanjskog pakovanja lijeka, pri čemu postoji mogućnost da je lijek označen jačinom 1.200,000 UI umjesto ispravnom jačinom 2.400,000 UI.

Budući da odobrenje za stavljanje u promet u Republici Hrvatskoj nema niti jedan lijek s djelatnom tvari benzilpenicilinbenzatin, navedeni lijek se nabavlja postupkom izvanrednog unošenja temeljem izjave zdravstvene ustanove o potrebi za nabavkom lijeka ili za nužne slučajeve liječenja na pojedinačni recept.

Provjerite slična mjesta

Abazović: Šteta što gradonačelnik Podgorice nije Luka Rakčević

Rezulat Pokreta Evropa sad u Podgorici je napravio Jakov Milatović što znači da ipak, po …