Pavićević: Konsenzus treba da bude što širi, a isključivost što manja

Zvaničnih pregovora oko nove vlade još uvijek nema, jer ni Državna izborna komisija (DIK) još uvijek nije saopštila zvanične rezultate. Ovo što se zove neformalni razgovori, ili “ćaskanje o politici”, za Civis i za mene lično do te mjere je neozbiljno i jeftino da ga neću ni komentarisati. Dok se crnogorska politička scena ne uozbilji do nivoa prepoznate i opšte prihvatljive vizije, poduprte i oslonjene na kredibilne ideologije i ideje savremenog svijeta odomaćene u Crnoj Gori, dotle će svaki postizborni period ličiti na vašar želja, sujeta i taštine, kazao je u razgovoru za “Dan” lider Civisa Srđan Pavićević.

Kako je istakao, onog dana kada shvatimo da je javna politika alat u rukama naroda, kojim bi trebalo da se realizuje javni interes, a ne da javna politika predstavlja svojinu, prćiju, obrtni kapital političkih partija, kao respektabilnih firmi za sticanje profita, možda nešto i krene naprijed.

Uviđajući potrebu za širokim sociološko-kulturološkim dijalogom, koji treba da “markira” i analizira naše postojeće “jeftinoće”, a samim tim i da ponudi rješenja, Civis će od 6. jula pokrenuti seriju panela pod nazivom “Civilizacija” – najavio je Pavićević.

Iako zvaničnih pregovora o formiranju Vlade još nema, na onim nezvaničnim, prema saznanjima “Dana”, svi iznose zahtjeve i žele dio kolača. Pavićević ističe da je valjda došao red i na one najstrpljivije, koji su do sada sa indignacijom posmatrali scene sa političke rasprodaje u kojoj nisu htjeli ili umjeli da učestvuju.

– Ako želi prosperitet u svakom pogledu, ova država mora da se preda u ruke obrazovanim, stručnim, etičnim, kredibilnim, modernim, dostojanstvenim, uravnoteženim, hrabrim i pristojnim ljudima. A ne formalnim procentima, koji kubure sa suštinskim kvalitetom. Crna Gora je isuviše mala da bi mogla iz svojih fragmenata da iznjedri puni i neophodni kvalitet, tako da mi u Civisu mislimo da konsenzus mora biti što širi, inkluzivnost što veća, isključivost što manja, uz apsolutnu doslednost meritokratskim principima, pogotovu u statusima i oblastima struke u politici, ćak i po cijenu da se Vlada ne formira – poručio je naš sagovornik.

DAN

Provjerite slična mjesta

Za kopanje tunela sumnjiče automehaničara, policija traga za Baćović

Jedan od osumnjičenih za kopanje tunela ispod Višeg suda u Podgorici, Vladimir Erić, zaposlen je …