Kavčani na sky-u: “Ne pominji Milana Roćena”; “Milu Đukanoviću moj striko nosi 300.000 na ruke”

Uhapšeni bezbjednjak Petar Lazović hvalio se šefu kavačkog kriminalnog klana Radoju Zviceru da je navodno oduzeo kamion cigareta Aleksandru Acu Mrkiću.

Mrkićevo ime godinama se vezuje za šverc cigareta.

Prema dokazima koje je Europol dostavio crnogorskim istražiteljima, Lazović Zvicera i policajca Ljuba Milovića o tome obavještava 9. avgusta, dan nakon što je u Podgorici zaplijenjen kamion cigareta.

“Obalih onom sm***u od Mrkića 1.248 paketa MAC-a”, šalje Lazović u grupu, preko kriptovane Sky ECC aplikacije.

Milović odgovara: “Je li, jes” i pita gdje je to bilo, nakon čega dobija odgovor – “U PG, kod Tehnomaksa kamion”.

“Biće VV ljut”, šalje Lazović.

“Mrkić Aleksandar Aco, g***o, sa Kožarom imao kriptu, sa Ivanom Đonovićem. Jes taj. I Mujom, Mujo njegov vojnik, smeće. Boji se od Z kao od đavola. Bio je od Z pobjegao za Kinu, 2 mjeseca prije 3,4 godine. To što oni rade bez dozvole šefa i onda što padaju”, piše Petar Lazović.

Nakon toga komentariše da “sada nisu mogli izvesti paket” i da su mislili “ovo da provuku”.

“I onda ćao”.

“Banovići njima prate kamione, ali za k***c… 600.000 vrijednost ovog Mrkićevog”, piše on.

Nakon prepiske oko cijene paketa cigareta, sin tadašnjeg pomoćnika direktora Uprave policije Zorana Lazovića piše i ko iz Mrkićeve grupe ima kakav automobil, preko koga su uvezli “blindu”, a onda se opet hvali razbijanjem te kriminalne ekipe.

“Ovo mu Isko Boljević prodao, a on htio da iz Luke prokrijumčari. Mi smo prošle god uhapsili 20 carinika i policajaca koji su u tom učestvovali i sje*ali ih i sad opet”, naglašava Lazović.

Isko, odnosno Isat Boljević, 2016. godine bio je predstavnik arapske kompanije koja je od Vlade Crne Gore preuzela Duvanski kombinat u Podgorici (DKP). Godinu kasnije uhapšen je i to nakon što je policija u magacinu firme “Golden gejt” na Karabuškom polju u Podgorici pronašla cigarete vrijedne oko četiri miliona eura, za koje se sumnja da su bile namijenjene za crno tržište. Boljević je, tada, negirao krivicu. Dovođen je u vezu i sa osuđenim švercerom cigareta Srećkom Kestnerom.

Milo, Roćen i striko
Tada se u prepisku uključuje Zvicer, pitanjem: “Cigari toliko koštali?”, a Petar Lazović mu odgovara da im je to vrijednost.

“Da, vrijednost – 1.248 x 450. Prošle god. 2.650 i lanac sav stukli”, šalje poruku.

Nakon nekog vremena šalje fotografisan ekran telefona sa kog su se dopisivali sa uhapšenim u akciji u kojoj su zaplijenjene cigarete, a onda, kako proizilazi iz poruka, pred Zvicerom i Milovićem optužuje trojicu tadašnjih kolega za kontakt sa škaljarcima.

“Gledaj juče se potpisali na kriptu kao moj brat i slali poruke ovome namjerno, što je otvorio kriptu. Mrkić je Kožaru oko transporta i luke pomogao. Davao im pare da se premoste itd…Po Španiji se sastajali, ali doće red na njega. On je Veljoviću napravio kontakt sa škaljarcima, onda Veljović spusti na Milovana i onda Milovan sa Mićom Radovićem…”

Veselin Veljović je u to vrijeme bio direktor Uprave policije, Milovan Pavićević načelnik Centra bezbjednosti Podgorica. Najmanje tri osobe u Ministarstvu unutrašnjih poslova se zovu Mićo Radović.

Na ekranu koji je fotografisan vidi se da u prepisci pominju tadašnjeg predsjednika države Mila Đukanovića, ali i njegovog savjetnika Milana Roćena.

“Ne pominji magacin 35-icu. Iz njega smo sve izvukli. Ne pominji Milana Roćena. Pardon, 25-icu. I ne pominji da radimo 30 godina i da dajemo pare Milu lično na ruke. Nemoj kazati da Milu nosimo pare. Milu Đukanoviću lično na svakih mjesec dana 300.000 na ruke da nosi moj striko”, piše u poruci.

Mlađi Lazović ne objašnjava zbog čega su se, lažno se predstavljajući kao njegov brat od strica, na taj način dopisivali sa uhapšenim zbog šverca cigareta.

Akcija koju tokom prepiske sa kavčanima pominje Petar Lazović izvedena je 8. avgusta 2020. godine, a Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tim povodom organizovalo je konferenciju za medije.

Sada uhapšeni specijalni tužilac Saša Čađenović tada je saopštio da su osumnjičeni za šverc milionski vrijednog tovara cigareta uhapšeni u akciji “Arka”, tokom koje su u Podgorici zaplijenjena 1.243 paketa cigareta, koja su pronađena u šleperu bjelopoljskih tablica. Lisice na ruke tada su stavljene Stefanu Bubanji (33) i Nikoli Bubanji (29).

Policija je i tada saopštila da je organizator kriminalne grupe Arsenije Kalezić (66).

Čađenović je tada kazao da SDT Kalezića i njih dvojicu sumnjiči da su državu oštetili za oko 18.000.000 eura.

O Mrkiću, kog Petar Lazović pominje, Vijesti su pisale još početkom 2011. godine – novinarka Olivera Lakić tada je i istraživala da li se u fabrici “Tara” u Mojkovcu, ali i u skladištu u Donoj Gorici proizvode, skladište i odatle krijumčare lažni brendovi cigareta.

Ona je u tekstovima pisala da iz tog švercerskog posla stoje ljudi iz policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Nakon toga Lakić se našla na meti prijetnji i napada. Prve prijetnje stigle su početkom te godine, od zaposlenog u mojkovačkoj fabrici Slavka Musića, koji je kasnije, zbog ugrožavanja sigurnosti, osuđen na četiri mjeseca zatvora.

Vijesti/Aplus.me

Provjerite slična mjesta

Drugi najveći turoperator u Evropi poručuje Njemcima: „Dođite u Crnu Goru, zato što je ovdje sve autentično“

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO CG) je domaćin DRV fvw Destination Forum-a, u okviru …