Stabilne vlade nema bez ZBCG, očekujem da se brzo dogovorimo

Predsjednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera koalicije “Za budućnost Crne Gore” (ZBCG) Andrija Mandić rekao je u emisiji “Argumenti” na TVCG da očekuje brz dogovor o formiranju nove vlade. Naveo je da vjeruje da će dio nove vlade biti koalicija “Za budućnost Crne Gore”.

Mandić je rekao da je imajući u vidu kampanju, situaciju na političkoj sceni i stanje pred izbore, jasno da ne mogu biti nezadoljni rezultatom. Kako je naglasio, malo je nedostajalo za 14 mandat, sada ih imaju 13.

“Sve što možemo sa 14 možemo i sa 13 mandata. Sada dolazi na dnevni red realizacija izbornog programa. Prije svega, da sa partnerima iz avgusta 2020. godine formiramo novu vladu”, rekao je Mandić.

On je podsjetio da je 2020. godine savez “Za budućnost Crne Gore” činio veliki broj partija i organizacija, i biće zapamćena kao koalicija koja je presudno doprinijela da Crna Gora prvi put u istoriji smijeni demokratski vlast na izborima. Ove godine, kazao je, ZBCG činile su tri stranke.

Kako je rekao, kampanja koju je vodio kao kandidat za predsjednika države na izborima u martu nastavljena je i pred junske parlamentarne izbore.

“A to je da treba da radimo zajedno za boljitak građana Crne Gore. Nikada nijesmo odustajali od našeg programa, vjerujući da će doći do smjene vlasti. Važno je da razgovaramo, da prenosimo poruke, važno je svakako i iskustvo, i danas sa političkim iskustvom koje nesporno imam, u velikoj koaliciji zajednički radimo i ostvarujemo naše ciljeve”, istakao je Mandić.

Stranke iz saveza ZBCG su, kaže, jedine etablirane partije koje nikada nijesu koalirale sa DPS-om i nikada od DPS-a nijesu imali manjinsku podršku.

“Imali smo najviše opozicione kondicije pa danas imamo i moralno pravo da budemo u poziciji odlučivanja i da pomognemo da se otklone sve one loše stvari koje su bilke karakteristične za vladavinu DPS-a”, kaže Mandić.

Pred izbore, kazao je, desio se veliki skandal, hapšenje predsjednika Opštine Budva Mila Božovića s ciljem da se napravi šteta partiji i koaliciji kojoj pripada. Mandić je naveo da je ujeren u nevinost Božovića, ističući da je i taj događaj bio dio predizborne atmosfere i to mu daje za pravo da ne bude nezadovoljan rezultatom.

Kazao je da bi današnja parlamentarna većina morala da omogući izbor vrhovnog tužioca, sedmog sudije Ustavnog suda i tri člana Sudskog savjeta. Za to, smatra, potrebna je dvotrećinska većina.

“Zato je važno da Vlada ima široku podršku u Skušštini Crne Gore. Ne vjerujem da će nam trebati mnogo vremena za razgovore, poznajemo se godinama i imali smo saradnju”, naveo je Mandić.

On je rekao da očekuje dogovor i vjeruje u njega, a ako ne bude tog dogovora, ne vjeruje da će parlamentarna većina biti stabilna na duže staze.

Mandić kaže da sa predstavnicima drugih stranaka, pa i Evrope sad, ima građansku normalnu komunikaciju. Zvanični razgovori, smatra, tek treba da uslijede.

On napominje da je podrška ranijeg DF-a jednom od čelnika Evrope sad, Jakovu Milatoviću, bila ključna da pobijedi u drugom krugu predsjedničkih izbora 2. aprila. Navodi da imaju istoriju saradnje sa Evropom sad, te da treba svi zajedno da rade i otvoreno da razgovaraju.

“Vlada treba da uključi i autentične predstavnike manjinskih naroda”, kazao je Mandić.

On navodi da je bolje da imamo česte smjene vlada, ali da zemlja ide naprijed, nego da imamo navodno stabilnu vladu ali da zemlja nazaduje.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Abazović: Šteta što gradonačelnik Podgorice nije Luka Rakčević

Rezulat Pokreta Evropa sad u Podgorici je napravio Jakov Milatović što znači da ipak, po …