“Budvansku rivijeru” tužilo više od 200 radnika

Najveću hotelsku kompaniju u državnom vlasništvu “Budvansku rivijeru”, umjesto prvobitnih stotinu, tužilo je više od 200 zaposlenih, koji potražuju oko dva miliona eura.

To je “Vijestima” potvrđeno iz više izvora.

“Radnici traže naknadu štete po osnovu manje isplaćenog startnog dijela zarade, kao i potraživanja po osnovu manje isplaćenog toplog obroka, regresa, neisplaćenih i manje isplaćenih prekovremenih, noćnih i prazničnih sati, pogrešnog obračuna minulog rada, prevoza, zbog neisplaćene ili manje isplaćene naknade na ime neiskorišćenih godišnjih odmora, razlika isplaćenog koeficijenta, jubilarne nagrade…”, naveli su iz te hotelske kompanije.

Vijestima je u Hotelskoj grupi “ Budvanska rivijera” rečeno da su pred Osnovnim sudom na Cetinju i u Kotoru, kao i pred Agencijom za mirno rješavanje radnih sporova i Centrom za alternativno rješavanje sporova u toku su postupci više od 200 zaposlenih. Ukoliko bi dobili ono što traže, to bi bio veliki udar na kompaniju.

U međuvremenu, radnici koji su tužili su dobili jasna uputstva od advokata na koji način da pred sudovima daju iskaze i kako da odgovaraju na pitanja.

Hotelska grupa “Budvanska rivijera” AD Budva u 2022. godini ostvarila je pozitivan poslovni rezultat u iznosu od 602.563 eura. U protekle dvije i po decenije od gotovo deset hotela, Hotelskoj grupi preostalo je pet hotela – “Palas” u Petrovcu (četiri zvjezdice i 171 smještajna jedinica), Turističko naselje “Slovenska plaža” u Budvi (tri plus i četiri zvjezdice sa 1.016 smještajnih jedinica), hotel “Aleksandar” u Budvi (četiri zvjezdice, 187 smještajnih jedinica), hotel “Castellastva” Petrovac (četiri zvjezdice, 185 smještajnih jedinica) i hotel “Mogren” u Budvi (tri plus zvjezdice, 49 smještajnih jedinica). Iz Kompanije je prije dvije godine izuzet grad hotel “Sveti Stefan”, koji je povjeren na upravljanje drugoj vladinoj firmi “Sveti Stefan hoteli” AD.

Hotelska grupa suočila se sa tužbama tek kada je došlo do promjene rukovodstva u toj firmi, odnosno od kada poslije više od tri decenije, najvećom hotelskom kompanijom na upravljaju kadrovi DPS-a.

Nije tajna da su godinama zaposleni redovno primali zimnicu i regres shodno odlukama Odbora direktora i to svake godine u iznosu do 1.000 eura. S obzirom na pozitivno poslovanje, dobijali su 13. platu, jubilarne nagrade a velikom broju zaposlenih je riješeno stambeno pitanje po cijenama znatno umanjenim od tržišne vrijednosti.

Zaposleni su osnovanost tužbenih zahtjeva pronašli u nalazu i mišljenju eksternog revizora za 2021. godinu koja je u godišnjem izvještaju navela da je Hotelska grupa “Budvanska rivijera” trebalo da obračunava startni/posebni dio zarade u iznosu od 70 odsto od obračunske vrijednosti 210,6 eura koju je Hotelska grupa koristila za obračun osnovne zarade.

Naime, kako je “Vijestima” pojašnjeno, posebni dio zarade se obračunavao na osnovicu od 90 eura bruto (63 eura), dakle na iznos utvrđen na nivou države, što je u skladu sa zakonskim propisima Crne Gore i što je obračunska vrijednost koja je utvrđena na nivou Crne Gore.

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …