Zbog Do Kvona ispituju i službenike zatvora

Službenici Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) saslušani su u sklopu predmeta koji je formiran kako bi se utvrdili detalji o boravku južnokorejskog državljanina Hjong Do Kvona u spuškom zatvoru. U ovom predmetu Specijalno državno tužilaštvo provjerava i navode da su sa kripto-novčanika ovog osumnjičenog izvršene transakcije u vrijednosti skoro sedam miliona eura. Takođe, provjeravaju se i okolnosti boravka “kralja kriptovaluta” u Crnoj Gori, kao i navodi iz pisma koje je uputio premijeru Dritanu Abazoviću, ministru pravde Marku Kovaču i Specijalnom državnom tužilaštvu.

Prema saznanjima “Dana” od sagovornika bliskog istrazi, pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja prikupljaju informacije od službenika koji su bili u kontaktu sa Do Kvonom kada je primljen i smješten u spuški zatvor, kao i od onih koji su imali kontakte s njim prilikom privođenja, ali i drugih aktivnosti. Prethodno su pripadnici SPO, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, u dva navrata prtresali ćeliju u kojoj boravi Do Kvon.

Izjavu dao u zatvoru

Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, izjava je uzeta i od Do Kvona i njegovog prijatelja Čang Juna. Oni su saslušani u spuškom zatvoru na okolnosti boravka u Crnoj Gori. Do Kvon je tada saslušan i o navodima iz pisma koje je uputio Abazoviću, Kovaču i SDT-u. Advokat Rodić je nakon toga saopštio da je njegov branjenik demantovao navode da je finansirao Pokret Evropa sad,

– Kako je i najavljeno, Do Kvon je pitan za boravak u Crnoj Gori i dešavanja od kad je u pritvoru, vezano za ono famozno pismo oko kojeg se stvorila politička afera. Obojica Korejaca saslušani su u svojstvu građana. Dugo je trajalo zbog prevoda – rekao je tada Rodić.

Kako je dodao, saslušanje je bilo o eventualnim nezakonitim transakcijama, što se plasiralo kroz medija.

– Od toga nema ništa. Nikakve veze sa onim što se plasiralo u medijima, u finansijskom smislu, finansiranja neke kampanje, ili Milojka Spajića kao političara… To je decidirano negirano i to nije istina – kazao je Rodić.

Taj južnokorejski državljanin, suosnivač i izvršni direktor Teraform Labsa i nekadašnji bjegunac, izolovan je od drugih zatvorenika u istražnom zatvoru u Spužu, kazao je za “DL News” njegov advokat Goran Rodić.

DAN

Provjerite slična mjesta

Radojičić: Distrikt Srbija i Crna Gora potpisao sporazume sa Južnom Afrikom, Bocvanom, Mozambikom i Esvatini

Guverner Rotari Distrikta Srbija i Crna Gora Aleksandar Radojičić prisustvovao je sa svojim timom na …