Ustavni sud ukinuo izmjene Zakona o predsjedniku, bez odluke da li je Đukanović prekršio Ustav

Ustavni sud jednoglasno je ukinuo izmjene Zakona o predsjedniku, koje je u novembru izglasala tadašnja parlamentarna većina, a potom ih potvrdila u decembru.

To je odlučeno na današnjoj sjednici.

Ukidaju se odredbe člana 7.b stav 1, člana 7.f stav 1, člana 7.h st..2, 4. i 5. i člana 24.a Zakona o predsjedniku Crne Gore (“Službeni list Crne Gore” br. 42/18 i 140/22) – stoji u saopštenju Ustavnog suda.

Podsjećamo, izmjene Zakona o predsjedniku, koje se odnose na proceduru izbora mandatara za sastav Vlade, usvojene su u decembru prošle godine.

Venecijanska komisija preporučila je tada poslanicima da ne usvajaju izmjene Zakona.

Članom sedam bilo je predviđeno da “predsjednik predlaže mandatara nakon obavljenih razgovora sa predstavnicima svih političkih partija, grupa birača i nezavisnim poslanicima zastupljenih u Skupštini”.

Takođe, Ustavni sud Crne Gore danas nije odlučio o predmetu da li je doskorašnji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povrijedio Ustav. Kako je saopšteno, odluka nije donešena jer prijedlog sudije izvjestioca iz formalnih razloga nije dobio propisanu potrebnu većinu za donošenje odluke.

Kako predlog sudije izvjestioca nije dobio potrebnu većinu, odrediće se drugi sudija koji će izraditi predlog odluke, usklađen sa stavom većine sudija, u skladu sa članom 80. Poslovnika Ustavnog suda.

Provjerite slična mjesta

Ova temperatura tijela je tajna dugog života

Iako se do sada smatralo da je idealna telesna temperatura 36,6 stepeni Celzijusa, poslednja istraživanja …