Putin prvi put javno priznao da su Wagnerovci nanijeli ozbiljne gubitke ruskoj vojsci

Ruski predsjednik Vladimir Putin odao je počast pilotima koji su poginuli u borbi protiv pobune tokom vikenda, potvrđujući po prvi put da su ruski piloti poginuli u borbi dok je grupa plaćenika Wagner marširala na Moskvu.

Putinovo televizijsko obraćanje sinoć bio je njegov prvi javni komentar od subotnje oružane pobune koju je predvodio vođa plaćenika Jevgenij Prigožin i potvrdio je izvještaje na društvenim mrežama da su Wagnerove snage u borbama srušile ruske avione.
“Hrabrost i samopožrtvovnost palih heroja-pilota spasili su Rusiju od tragičnih razornih posljedica”, rekao je Putin, dodavši da je pobuna prijetila samom postojanju Rusije i da će oni koji stoje iza nje biti kažnjeni.
Nema službenih informacija o tome koliko je pilota poginulo ili koliko je aviona oboreno.

Neki ruski Telegram kanali koji prate ruske vojne aktivnosti, uključujući blog Rybar s više od milion pretplatnika, izvijestili su u subotu da je 13 ruskih pilota ubijeno tokom cjelodnevne pobune.

Među oborenim letjelicama bila su tri helikoptera za elektroničko ratovanje Mi-8 MTPR i avion Il-18 s posadom, izvijestio je Rybar.

Putin je rekao da su “preduzeti koraci prema mojim direktnim uputama kako bi se izbjeglo ozbiljno krvoproliće” tokom pobune, koja je naglo završila povlačenjem Wagnerovih snaga i Prigožinovim pristankom na odlazak u egzil u susjednu Bjelorusiju.

“Trebalo je vremena, između ostalog, da se onima koji su pogriješili da prilika da dođu k sebi, da shvate da je njihovo djelovanje društvo čvrsto odbacilo, a avantura u kojoj su se našli tragična i destruktivna. posljedice za Rusiju i za našu državu”, rekao je Putin.

Čelnik Wagnera Prigožin također je govorio u 11-minutnoj audio poruci objavljenoj na Telegram kanalu njegove službe za štampu i dao nekoliko naznaka o tome gdje se nalazi ili dogovoru prema kojem je zaustavio kretanje prema Moskvi.

KLIX

Provjerite slična mjesta

Abazović: Šteta što gradonačelnik Podgorice nije Luka Rakčević

Rezulat Pokreta Evropa sad u Podgorici je napravio Jakov Milatović što znači da ipak, po …