Potpisan Ugovor o izvođenju radova na primjeni mjera energetske efikasnosti na objektima iz klastera III

U Ministratvu kapitalnih investija potpisan Ugovor o izvođenju radova na primjeni mjera energetske efikasnosti na objektima iz klastera III za JU Srednju ekonomsko-ugostiteljsku školu i zgradu Univerziteta Nikšić, JU OŠ „Njegoš“ Kotor i JU Gimnazije „25.maj“ Tuzi.

Ugovor o izvođenju radova na primjeni mjera energetske efikasnoti u Gimnaziji „25. maj“ Tuzi, Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi u Nikšiću i OŠ „Njegoš“ Kotor je vrijednosti 5.846.401,96 eura (bez PDV-a), a rok za završetak radova je 5 mjeseci. Izvođač jadova je Eurozox – ETG Grupa.

Potpisivanju su, pored ministra kapitalnih investicija mr Ervina Ibrahimovića, prisutvali ministar prosvjete mr Miomir Vojinović, zamjenik ambasadora Njemačke Christoph Breunig, predstavnik KfW banke Željko Uljarević, Zoran Drobnjak iz Eurozox DOO kao i direktori škola iz Kotora, Nikšića i Tuzi.

Ministarstvo kapitalnih investicija u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, Ministarstvom finansija, Ministarstvom rada i socijalnog staranja i Upravom za katastar i državnu imovinu uspješno realizuje projekat “Unaprijeđenje energetske efikasnosti u javnim zgradama”. Ovaj projekat se ostvaruje na osnovu Ugovora o kreditu i Ugovora o grantu potpisanih u decembru 2019. godine, kao i Posebnog ugovora potpisanog u avgustu 2020. godine, između Vlade Crne Gore i KfW banke.

“Ministarstvo kapitalnih investicija i tim na čijem sam čelu ostaje posvećeno promovisanju energetske efikasnosti i održivosti, prepoznajući važnost smanjenja uticaja na životnu sredinu i postizanja ekonomskih i ekoloških dobitaka. Realizacija projekta “Unaprijeđenje energetske efikasnosti u javnim zgradama” predstavlja ključni korak ka ostvarenju tih ciljeva, a rezultati će imati pozitivan uticaj ne samo na budžet Crne Gore, već i na kvalitet života građana i održivi razvoj zemlje”, izjavio je ministar Ervin Ibrahimović na događaju priređenom povodom potpisivanja Ugovora o izvođenju radova na primjeni mjera energetske efikasnosti na objektima iz klastera III.

Projekat je finansijski podržan putem kredita KfW banke u iznosu od 45 miliona eura, grantom Evropske komisije kroz Regionalni fond za energetsku efikasnost (Reep Plus), kroz Western Balkan Investment Framework (WBIF) u iznosu od 4.785.067,87 eura. Vlada Crne Gore takođe je obezbijedila sopstveni doprinos od 10 miliona eura.

Glavni cilj projekta je unaprijediti energetsku efikasnost u odabranim administrativnim objektima i obrazovnim i socijalnim ustanovama čiji se troškovi za energiju i vodu pokrivaju iz budžeta Crne Gore. Ovaj projekat takođe ima za cilj podršku u ispunjavanju obaveza propisanih Zakonom o efikasnom korišćenju energije, koje proizlaze iz EU direktiva. Jedan od dodatnih rezultata očekuje se u smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte i postizanju nacionalno određenog doprinosa (INDC/PNOD). Jedan od ciljeva je i pozitivan uticaj na zapošljavanje domaćih građevinskih i konsultantskih firmi, čime se održava kontinuitet njihovih prihoda i očuvanje postojećih, kao i stvaranje novih radnih mjesta.

“Riječ je o radovima vrijednim oko 6 miliona eura, koji će osim postizanja maksimalne energetske efikasnosti u ovim objektima, dovesti i do unapređenja ambijenta za boravak i rad učenika i profesora. Ovi radovi ujedno mogu ozvaničiti i početak dvogodišnjeg investicionog ciklusa, koji može biti najveći u istoriji. Koristim priliku da napomenem da će se do prvog septembra otvoriti Osnovna škola “Dušan Korać” u Bijelom Polju, da je u završnoj fazi evaluacija ponuda za radove na OŠ “Vladimir Nazor”, te da ćemo početkom avgusta imati kamen temeljac na tom objektu, da je raspisan međunarodni konkurs za idejno rešenje škole u City kvartu, da nas uskoro očekuje finiš idejnih rešenja za vrtiće u podgoričkom City kvartu i u Beranama, da je odabran obrađivač glavnog projekta za vrtiće u Baru i Ulcinju, da je u toku evaluacija tendera za nabavku 6,5 miliona vrijedne računarske opreme, takođe i nabavka novih 25 vozila za prevoz učenika. Na osnovu svega ovoga, jasno je da su ulaganja u obrazovanje nikad veća i da o budućnosti naše djece mislimo na pravi način.“ Izjavio je tokom potpisivanja ministar prosvjete mr Miomir Vojinović

Za implementaciju projekta zaduženo je Ministarstvo kapitalnih investicija u saradnji sa relevantnim ministarstvima i Upravom za katastar i državnu imovinu. Ključne odluke vezane za projekat donosi Koordinacioni odbor, čiji su članovi predstavnici institucija obuhvaćenih projektom.

U sklopu ovog projekta, Ministarstvo kapitalnih investicija planira objaviti poziv za pretkvalifikaciju u julu 2023. godine za izvođenje radova na unaprijeđenju energetske efikasnosti u nekoliko objekata. Sledeće obrazovne ustanove su obuhvaćene ovim planom: OŠ “Vuk Karadžić” u Beranama, OŠ “Vladislav Ribnikar” i OŠ “Risto Ratković” u Bijelom Polju, Gimnazija i Srednja likovna škola “Petar Lubarda” u Cetinju, OŠ “Lovćenski partizanski odred” u Cetinju, kao i OŠ “Srbija” i OŠ “Jugoslavija” u Baru.

Ovaj poziv za pretkvalifikaciju predstavlja korak ka daljoj implementaciji projekta i unaprijeđenju energetske efikasnosti u navedenim objektima. Kroz ovu inicijativu, Ministarstvo kapitalnih investicija nastoji osigurati da ove škole postanu energetski efikasnije, smanjujući njihovu potrošnju energije i troškove za energiju. Radovi će obuhvatiti različite aspekte, uključujući radove na omotaču objekta, zamjenu sistema grijanja, zamjenu sistema osvjetljenja i ostale mjere koje će poboljšati termalni komfor u objektima i smanjiti potrošnju energije.

Objavljivanje poziva za pretkvalifikaciju predstavlja važan korak u daljem razvoju projekta i pokazuje posvećenost Vlade Crne Gore unapređenju energetske efikasnosti u javnim zgradama. Kroz ove aktivnosti, očekuje se da će se ostvariti značajan napredak u smanjenju potrošnje energije, smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte i postizanju nacionalno određenog doprinosa u oblasti zaštite životne sredine.

Provjerite slična mjesta

Abazović: Šteta što gradonačelnik Podgorice nije Luka Rakčević

Rezulat Pokreta Evropa sad u Podgorici je napravio Jakov Milatović što znači da ipak, po …