Uskoro smjena ambasadora SAD: Aliju B. Biks umjesto Džudi Rajzing Rajnke

Novi ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori B. Biks Aliju, kako “Dan portal” saznaje, uskoro bi trebalo da stupi na dužnost. On će zamijeniti sadašnju ambasadorku Džudi Rajzing Rajnke, koja je na službi u Crnoj Gori od 2018. godine.

Karijerni diplomata B. Biks Aliju (B. Bix Aliu) od septembra prošle godine kandidat je predsjednika Džoa Bajdena za novog američkog ambasadora u našoj zemlji, a njegova nominacija je nedavno prihvaćena.

U saopštenju Bijele kuće navodi se da je Aliju karijerni diplomata sa zvanjem ministra-savjetnika i da je nedavno bio privremeni otpravnik poslova u američkoj ambasadi u Budimpešti. Bio je i zamjenik šefa misije u američkoj ambasadi u Poljskoj i privremeni otpravnik poslova tokom 2021. godine. Prije toga, kako se navodi, bio je generalni konzul u Krakovu gdje je nagrađen najvećim gradskim ordenom za “značajno unapređenje ekonomskih i kulturnih odnosa SAD” i tog poljskog grada.

Služio je i u ambasadi u Tirani, dok je u Stejt departmentu bio zamjenik koordinatora za orijentaciju u Nacionalnom centru za spoljnopolitičku obuku, a radio je i pri američkom Kongresu.

U saopštenju Bijele kuće navodi se da Aliju diplomirao na medicinskom fakultetu u Prištini i da ima master za strateške studije sa američkog Vojnog ratnog koledža u Pensilvaniji. Dobitnik je više nagrada Stejt departmenta i govori crnogorski, poljski, srpsko-hrvatski, makedonski i albanski, navodi se u saopštenju iz Bijele kuće.

Govori crnogorski, poljski, srpsko-hrvatski, makedonski i albanski, stoji u njegovoj biografiji.

DAN

Provjerite slična mjesta

BATALJIVAĆEMO: Cijene goriva bi mogle biti veće od četiri do sedam centi

Prema jučerašnjim podacima sa međunarodnih berzi naftnih derivata i kursa dolara i eura, cijene goriva …