SDT sprovodi postupak izviđaja u aferi “Stanovi”: Pred tužiocem i svjedoci

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) započelo je sa saslušanjem svjedoka u predmetu formiranom zbog podjele povlašćenih stambenih kredita i stanova, potvrdio je za “Dan” tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić. On je kazao da će u nastavku izviđaja za svjedoke pozvati sva lica za koja je vjerovatno da će moći da daju obavještenja potrebna za razrješenje stvari i donošenje odluke u ovom slučaju.

– U krivičnom predmetu koji je u javnosti poznat kao afera “Stanovi”, nakon saslušanja osumnjičenih, postupak je nastavljen saslušanjem pojedinih svjedoka. I u nastavku izviđaja kao svjedoci će biti pozvana sva lica za koja je vjerovatno da će moći da daju obavještenja o krivičnom djelu i učiniocima i o drugim važnim okolnostima, potrebna za razjašnjenje stvari i donošenje odluke – kazao je Radonjić za “Dan”.

Prema nezvaničnim saznanjima “Dana”, u tužilaštvu je dosad saslušano nekoliko bivših funkcionera kojima su u periodu 2016–2020. dodijeljeni stambeni krediti pod povlašćenim uslovima.

Osumnjičeni u ovom postupku saslušani su u SDT-u u periodu od 5. do 9. juna. Za zloupotrebu službenog položaja u produženom trajanju tužilaštvo u ovom slučaju sumnjiči bivšeg predsjednika i članove vladine Komisije za stambene potrebe funkcionera Predraga Boškovića, Damira Šehovića, Ivana Brajovića, Suzanu Pribilović i Dragicu Sekulić, protiv kojih je krivični postupak pokrenut tek nakon što im je parlament sredinom aprila skinuo poslanički imunitet. Na spisku osumnjičenih su i bivši ministri Budimir Šegrt, Sanja Vlahović, Suad Numanović i Osman Nurković, nekadašnji šef kabineta predsjednika države Dražen Miličković, bivši generalni sekretar Skupštine Aleksandar Jovićević i pomoćnik generalnog sekretara Jelena Radonjić.

Svi osumnjičeni su pred tužiocem Radonjićem negirali krivično djelo koje im se stavlja na teret, objašnjavajući da odluke o dodjeli funkcionerskih stanova i kredita nije donosila Komisija za stambene potrebe, čiji su bili članovi, već Vlada.

U vrijeme dok je Bošković bio na čelu te komisije, dok je bio na funkciji ministra odbrane, stambene kredite i stan dobili su njegovi najbliži saradnici iz Ministarstva odbrane. Među njima su tadašnji generalni direktori direktorata za ljudske resurse Mihailo Volkov (koji je sada jedan od branilaca osumnjičenih u ovom slučaju), Ivica Ivanović i Alma Ljuljanaj Jovićević, sekretarka MO Nada Ulićević, načelnik Odjeljenja za vojno-obavještajne poslove Miljan Perović i šefica kabineta ministra Bojana Martinović. Stan je dobio Volkov (75 kvadrata), a po 40.000 eura na ime stambenih kredita dobili su Ivanović, Ljuljanaj Jovanović, Perović i Bojana Martinović. Nadi Ulićević je dodijeljen stambeni kredit u iznosu od 20.000 eura.

U periodu dok je Šehović bio član vladine komisije, povlašćene stambene kredite (gdje su funkcioneri vraćali samo dio dobijenog novca u mjesečnim ratama od po nekoliko desetina eura) dobili su i njegovi tadašnji najbliži saradnici u Ministarstvu prosvjete. Među njima su generalni direktori direktorata za srednje obrazovanje i za predškolsko i osnovno obrazovanje Veljko Tomić (30.000 eura) i Arijana Nikolić Vučinić (30.000 eura), sekretar Ministarstva prosvjete Omer Mehmedović (40.000 eura), kao i zaposleni u tom resoru Irma Nišić (40.000 eura), Filip Grujić (40.000 eura) i Milica Lekić (25.000 eura).

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …