Albanija prekinula odnose sa Srbijom, Rama: Vraćamo ih na nultu tačku

Premijer Edi Rama saopštio je da je Albanija prekinula sve odnose sa Srbijom.

On je naveo da je će takva odluka ostati na snazi do puštanja na slobodu trojice pripadnika policije samoproglašenog Kosova koje su, kako je rekao, kidnapovale srpske vlasti, jer prema njegovim riječima, bez njihovog oslobađanja ne može biti napretka u kosovsko-srpskom dijalogu.

“Srbija ne deesklira situaciju na sjeveru Kosova, koja se svakim danom degradira”, kazao je Rama.

Prema njegovim riječima, bez oslobađanja trojice kosovskih policajaca, neće biti drugih odnosa sa Srbijom, niti se sa Srbijom može razgovarati o drugim pitanjima.

Albanski premijer je istakao da je držanje trojice kosovskih policajaca u zatvoru od strane države Srbije neprihvatljivo i neopravdano.

“Sve dok se trojica kosovskih policajaca drže u zatvoru u Srbiji, ne postoji mogućnost napretka u dijalogu ili konkretne deeskalacije bez njihovog povratka kući.

U odnosima Albanije i Srbije ne može biti ni normalnosti sve dok Srbija ne pusti na slobodu tri policajca koji nisu počinili nikakav zločin. Držati ih danima u zatvoru je neopravdano i neprihvatljivo”, kazao je Rama, a prenose prištinski mediji.

Ocijenio je da su pokušaj da se prikrije ova državna devijacija zbog držanja tri strana policajca u zatvoru druge države bez ikakvih prava kao i dizanje glasa zbog hapšenja na sjeveru pojedinih lica srpske manjine od strane policijskih snaga Kosova “veoma uznemirujući”.

Rama je takođe rekao da je uputio novo pismo predsjedniku Francuske Emanuelu Makronu i njemačkom kancelaru Olafu Šolcu da se lično i konkretno angažuju na prevazilaženju situacije na sjeveru Kosova i nastavku sprovođenja sporazuma iz Brisela i aneksa iz Ohrida, prenosi “b92”.

Provjerite slična mjesta

Opština Zeta preuzima FK ,,Zeta”

Na danas održanom sastanku u kabinetu predsjednika opštine Zeta Mihaila Asanovića kojem su prisustvovali poslanik …