KOVAČEVIĆ: Novi vjetrovi u DPS-u?

PIŠE: Duško KOVAČEVIĆ

Odlaskom Đukanoviča i te sada već stare garde partijskih mogula, definitivno je došlo do detanta , da upotrebim tu riječ francuskog porijekla, koja je toliko korišćena u Hladnom ratu, a koja znači popuštanje ili otopljavanje.

Dakle, za razliku od gore pomenutih faraona koji su prema političkim, medijskim i svakim drugim protivnicima zauzimali grub i nadmen stav, novi i mladi momci na čelu sa Živkovićem kreću mekše, senzibilnije, konstruktivnije, rekao bih čak i pametnije.

Da li je ovo preumljenje proisteklo ka nužna posledica pada i slabljenja nekad monolitnog DPS-a, apsolutno jeste, makar u najveće dijelu. Ali, ima tu nečega što predstavlja stil nove generacije.

Neko veče, na televiziji A plus, u vlasništvu Milovog “krvnog” neprijatelja doktora Duška Kneževića, gostovao je prepoznatljivi i veoma ugledni funkcioner DPS-a, koji je jedno vrijeme i slovio za Đukanovićevog naslednika, Nikola Janović iz Kotora! Takvo gostovanje je do skoro bilo prosto nemoguće, nezamislivo.

Ali, ja ipak nijesam bio toliko iznenađen jer odavno znam da se radi o momku koji posjeduje kultivisan i predusretljiv senzibilitet i prema neistomišljenicima, uostalom – to i jeste manir čovjeka Boke Kotorske, a Janović se svojom uljudnošću bez ikakve sumnje nameće kao snažan lider u novom DPS-u. Doduše, liderska karma ga prati iz vaterpola, iz mnogih klubova, ali i tri državne reprezentacije i eto mjesta gdje se vrnunski sport dodiruje sa državom i politikom.

Ali, da li je to samo incident i usamljena osobenost jednog momka i zavičajnosti njegove mikrokulture, ili se zaista osjeća da iz DPS-a duva neki drugačiji vjetar, možda maestral, blag i prijatan mediteranski povjetarac?

Aplus.me

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …