Koja je razlika između implozije i eksplozije i šta se dogodilo u podmornici: Stradali su u sekundi

Američka obalska straža saopćila je da, nakon što su pronađene određene krhotine podmornice na 4.000 metara, gotovo sigurno došlo do implozije što ujedno znači da pet putnika nije imalo šanse za preživljavanje.

Dok će se detalji cijele tragedije vjerovatno utvrđivati i mjesecima, stručnjaci su naglasili kako su ranije imali sumnju prema teoriji da je podmornica implodirala s obzirom na to da nije registrovan glasan podvodni zvučni talas koji bi ukazivao na takav događaj.

Ipak, ono čime se brojni mediji i analitičari bave jeste i to šta zapravo predstavlja implozija i kroz kakav je proces prošla podmornica na ovim morskim dubinama.

“Kada se pritisak poveća unutar zatvorenog prostora, on ide prema vani kao eksplozija. To se najbolje može objasniti na primjeru balona. Ukoliko previše napušete balon, u određenom trenutku kada materijal više ne može podnijeti ‘stres’, on pukne”, objašnjava se u analizi AS-a.

Za razliku od tog procesa, implozija ima drugačiji način djelovanja.

“Do implozije podmornice dolazi kada vanjski pritisak koji vrši duboka voda postane prevelik da bi se struktura podmornice mogla s tim nositi. To dovodi do toga da se podmornica brzo uništava odnosno implodira”, navodi se.

Ono što mnoge interesuje jeste šta se u tom trenutku dešava sa ljudskim tijelom.

Događaji mogu varirati, ali primarni problemi su ogroman pritisak vode i brza promjena pritiska. Pritisak može uzrokovati kolaps prostora koji su u tijelu ispunjeni kisikom, dok brze promjene pritiska mogu dovesti do dekompresijske bolesti”, pojašnjava se.

S obzirom na to da se implozija dogodila na 4.000 metara dubine, ishod je bio i mnogo fatalniji.

“Ekstremna razlika pritiska izazvala je brzo zagrijavanje zraka unutar podmornice uzrokujući teške opekotine. Ljudsko tijelo također je podložno traumatskim ozljedama zbog nagle promjene pritiska što je rezultiralo i trenutnom smrću. Svi ostaci, kako podmornice, tako i ljudskih tijela, bit će vremenom zatrpani sedimentom na dnu okeana”, zaključuje se.

KLIX

Provjerite slična mjesta

Linija Budva – Dubrovnik od 29. juna

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici odluku kojom je definisano da Luka Budva dobija …