Tomašević smijenjen sa mjesta direktora EPS-a i zbog posla sa Rudnikom uglja

Nadzorni odbor Elektroprivrede Srbije smijenio je 15. juna v. d. direktora EPS-a Miroslava Tomaševića nakon njegove javne polemike sa ministarkom energetike u Vladi Srbije Dubravkom Đedović.

Tomašević je 25. maja 2022. godine potpisao ugovor o kupoprodaji mrkolignitnog ugla između EPS-a i Rudnika uglja Pljevlja koji istražuju Specijalno državno tužilaštvo zbog sumnji da je štetan po interese države Crne Gore.

Ministarka Đedović je prije smjene javno zamjerila Tomaševiću što je kupovao ugalj u državama regiona.

KUPOVINA UGLJA
– Država uvozi ugalj jer je prepoznala da postoji problem u proizvodnji i izdvojila je značajna sredstva kako bi naše termoelektrane nesmetano radile. Svaka prenamjena sredstava iz budžeta za EPS je manje novca za vrtiće i škole – kazala je Đedović.

Srbija je tokom ove i prošle godine kupovala ugalj jedino iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Umjesto Tomaševića, imenovan je Dušan Živković, koji u EPS dolazi sa pozicije u Elektrodistribuciji Srbije.

Tomašević je u izjavi za Danas saopštio da je za smjenu saznao iz medija.

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore pokrenulo je istragu i tražilo od izvršnog direktora Rudnika uglja Pljevlja Milana Lekića da objasni ko je i po kojim kriterijumima formirao cijenu od 28,8 eura, po kojoj se prodaje mrki ugalj Elektroprivredi Srbije.

Istraga je pokrenuta nakon višemjesečnog pisanja Pobjede i krivične prijave DPS-a. I nova cijena uglja od 42 eura po toni iako znatno veća je i dalje je osjetno niža od one u državama regiona i na svjetskom tržištu.

Izvori Pobjede bliski EPS-u u Beogradu tvrde da je između ostalog i posao sa Rudnikom uglja Pljevlja jedan od razloga za smjenu Tomaševića budući da sumnjaju da je koruptivan.

– Naglo je promijenjena cijena za preko 70 odsto nakon istrage tužilaštva Crne Gore, a nestale su i određene količine uglja u Svilajncu prilikom pretovara – saopštio je izvor Pobjede koji je dobro upućen u dešavanja.

DOMAĆI RAZLOZI
Drugi izvor Pobjede tvrdi da za smjenu Tomaševića postoje i domaći razlozi.

– Tomašević je i smijenjen jer je prije oko mjesec i po podržao, odnosno pobunio radnike koji su štrajkovali da se EPS pretvori u AD, što je i urađeno. Uvoz uglja stavljen je kao jedna stavka za smjenu onako usput. Bio je na putu planovima države da se izvrši transformacija EPS-a – saopštio je drugi izvor Pobjede.

Menadžment Rudnika ugla Pljevlja i Elektroprivreda Srbije potpisali su u tajnosti novi ugovor o isporuci mrkolignitnog uglja po korigovanoj cijeni od 42 eura po toni, uprkos činjenici da prvi ugovor o prodaji istražuje Specijalno državno tužilaštvo.

Javnost je o novom ugovoru obaviještena tek nakon što je iz Specijalnog policijskog odjeljenja početkom prošle sedmice zatraženo od čelnika te državne elektroenergetske kompanije da im se dostavi kompletna dokumentacija o prodaji uglja po stavkama prvog ugovora, ali i kupovini dampera.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

Prekinuti pregovori o formiranju vlade u Francuskoj: Posvađali se oko fotelja

Novi ljevičarski savez, koji je pobijedio na parlamentarnim izborima u Francuskoj, suočava se s testom …