Ministarstvo zdravlja: Pacijenti da prijave nesavjesne ljekare

Iz Ministarstva zdravlja Crne Gore pozvali su građane, odnosno pacijente da podnose prijave za nesavjesno postupanje u javnim zdravstvenim ustanovama. Poručili su da više neće biti moguća višegodišnja praksa da se odbije pružanje zdravstvene zaštite pacijentu u javnoj zdravstvenoj ustanovi kako bi isti, prinuđen zbog svoje bolesti, pomoć zatražio u privatnim ustanovama kod istog tog ljekara.

Iz resora na čijem je čelu ministar Dragoslav Šćekić tvrde da se Ministarstvu zdravlja već izvjesno vrijeme, na perfidan i krajnje neprimjeren način od strane dobro uigrane ekipe koja u kontinuitetu sabotira promjene koje su neizbježne i prijeko potrebne urušenom zdravstvenom sistemu, omalovažaju i nipodaštavaju konkretni rezultati i spočitava nešto što nije u vezi sa aktuelnom zdravstvenom politikom.

Kome i zašto smetaju smanjene liste čekanja baš u periodu kada je Predlog zakon o zdravstvenoj zaštiti spreman za slanje Vladi na utvrđivanje, a nakon toga i parlamentu na izglasavanje, ljekari koji su već pored svog osnovnog posla, radni angažman obavljali u dvije ili više zdravstvenih ustanova, najavljuju napuštanje javnog zdravstva. Baš ovim zakonom, tamo gdje postoje liste čekanja, ljekari koji su angažovani u javnim zdravstvenim ustanovama neće moći da svoj radni angažman nastave u više privatnih ustanova, ako u JZU postoji lista čekanja, što je ranije bio slučaj. Ili kakva je praksa ranije postojala, a sa kojom su pacijenti nažalost i te kako upoznati, da odbiju pružanje zdravstvene zaštite pacijentu (iz već dobro uvježbanih izgovora) u javnoj zdravstvenoj ustanovi kako bi isti, prinuđeni zbog svoje bolesti, pomoć zatražili u privatnim ustanovama kod istog tog ljekara. Ta praksa više neće biti moguća. Mali broj ljekara koji su bili dio ovakve prakse nisu pokazali humanost, ljudskost i nisu ispoštovali, ono najsvetije za njih, Hipokratovu zakletvu, ako imamo u vidu da većina stanovništva nije u stanju da sebi priušti privatno liječenje. Zašto jedan ljekar, ako smo mu stvorili sve uslove kakve ima i u privatnoj ustanovi, ne može da pruži jednaku uslugu i u javnoj zdravstvenoj ustanovi!, pitaju iz ministarstva.

DAN

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …