Podmornica se zaplela u olupinu Titanika, poznato ko je sve bio na njoj

Nastavlja se potraga američkih i kanadskih brodova i aviona za nestalom podmornicom u Atlantiku u kojoj se nalazilo pet turista, a koja se prije gubitka signala kretala prema olupini Titanica.

Podmornica je u stanju da bude potopljena 96 sati , ali nije jasno da li je još uvijek pod vodom ili je izronila i nije u mogućnosti komunicirati.

Vjeruje se da je izvršni direktor Oceangatea Stockton Rush među onima koji se nalaze u podmornici. Ranije je potvrđeno da se među nestalim putnicima nalazi se i britanski Milijarder Hamish Harding, piše BBC.

Također vjeruje se da su pakistanski biznismen Shahzada Dawood i njegov sin Suleman među putnicima, te 73-godišnji francuski istraživač Henry Nargeolet.

Neobično je da podmornicom navodno upravlja pojačani Playstation kontroler, iako ne postoji GPS sistem, a posada se umjesto toga oslanja na tekstove tima iznad vode.

Brod od karbonskih vlakana i titanijuma dužine 6.7 metara nalazi se negdje u dubini, a obalska straža SAD i Kanade poduzela je očajničku potragu. Smatra se da se upleo u olupinu Titanica.

“To je veoma zabrinjavajuće. Mogla je da se zaplete u olupine Titanica, još ne znamo. Mjesto olupine je daleko od bilo kojeg mjesta”, rekao je bivši kontraadmiral Chris Parry za Sky News.

Dodao je da je jedina nada da matični brod ima rezervnu podmornicu koja može odmah pokrenuti potragu.

Podmornica se može spustiti čak do 4.000 metara duboka, a dizajnirao ju je tim NASA inženjera. Teška je preko 10.000 kg i pokreću je električni potisnici, generirajući brzinu zaustavljanja od tri čvora.

Neobično je da njime navodno upravlja pojačani Playstation kontroler, iako ne postoji GPS sistem, a posada se umjesto toga oslanja na tekstove tima iznad vode. Pored prozora, za koji operateri OceanGate tvrde da je najveći na svijetu, tu je i ekran visoke rezolucije koji prikazuje prijenos sa Rayfin 4K kamere podmornice.

Olupina Titanika nalazi se oko 700 km južno od St John'sa, Newfoundland. Američki i kanadski brodovi imaju ogromno područje koje treba pokriti u potrazi, dok pretražuju površinu mora i duboko ispod okeana.

KLIX

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …