Iskoristiti benefite NATO nabavki za crnogorsku privredu

NATO nabavke i potencijalni benefiti za crnogorsku privredu bili su u tema okruglog stola koji je organizovala Privredna komora Crne Gore.

Tokom okruglog stola objašnjene su procedure za registraciju, upis u evidencije, obezbjeđivanje odgovarajućih dozvola, a sve sa ciljem kvalifikovanja za sistem NATO nabavki. Cilj je bio da se ukaže na potencijale koje nude NATO nabavke, a koji se, prema riječima savjetnika predsjednice Privredne komore Dragoljuba Bulatovića, ne koriste u dovoljnoj mjeri.

  • Još uvijek malo koristimo mogućnosti iz NATO javnih nabavki. Apelujem na privrednike da se, u periodu koji slijedi, registruju za NCAGE (NATO kod) i NSN (skladišni broj), te da se upišu u evidenciju Privredne komore što su preduslovi za vidljivost njihovih proizvoda u ovim procesima. Privredna komora je formirala posebnu službu podrške koja se bavi nabavkama u okviru Alijanse – rekao je Bulatović.

On je podsjetio da je MERT u martu donijelo Uputstvo o postupku provjere ispunjenosti uslova za učešće privrednih subjekata registrovanih u Crnoj Gori za učešće u nabavkama za potrebe Sjeverno-atlantskog saveza, te da je Privredna komora, u saradnji sa organizatorima skupa, pripremila i štampala priručnik za postupanje u NATO tenderima.

U fokusu Dejana Stanića, dipl. ing. vojnog mašinstva u Direkciji za standardizaciju, kodifikaciju i kvalitet Ministarstva odbrane bili su registracija kompanija i dobijanje NATO oznaka za preduzeće i proizvod.

  • Kodifikacija doprinosi predstavljanju Crne Gore u pozitivnom svijetlu u kodifikacionoj zajednici i ukazuje da i crnogorske kompanije, odnosno njeni proizvodi mogu biti i konkuretni i traženi – rekao je Stanić.
  • Izazovi su kako omogućiti proizvodima crnogorskih kompanija da budu dostupni i na NATO tržištu, obezbijediti im podršku da na jednostavan i brz način mogu dopuniti i izmjeniti podatke, te ukazati da se kodifikacijom doprinosi snaženju nacionalnog brenda na NATO tržištu, a i šire – zaključio je Stanić.

O sistemu naručilaca, vrijednostima nabavki i pozitivnoj praksi zemalja članica govorila je Valentina Knežević Tomić, direktorica Direkcije za NATO u Ministarstvo vanjskih poslova. U njenom fokusu su posebno bili neklasifikovani tenderi.

  • Od 2017. godine nijesmo uspjeli iskoristiti sve potencijale NATO nabavki i ne smijemo više gubiti vrijeme. Potrebno je da se usmjerimo na neklasifikovane tendere koji čine najveći broj NATO nabavki, a procedura je potpuno ista kao u slučaju klasifikovanih – rekla je ona.

Govorila je o principima saradnje sa NATO, posebno potencirajući dobrovoljnost, povjerljivost, fer poslovanje, inkluzivnost, te obostrani interes.

Bojan Jovović, direktor Sektora za pravne i opšte poslove u PKCG, pojasnio je upis u evidencije Komore.

– Potvrda da je određeni privredni subjekat upisan u evidenciju kod Privredne komore predstavlja sastavni dio dokumentacije koja se predaje nadležnom ministarstvu, u cilju izdavanja potvrde za učešće u nabavkama za potrebe Sjeverno–atlantskog saveza – naglasio je Jovović.

On je kazao da će Privredna komora imati značajnu ulogu u ovom procesu, kako u vidu prostornih kapaciteta tako i onih za stvaranje pretpostavki i osiguravanje uslova za učešće privrednih subjekta u nabavkama za potrebe Sjeverno-atlantskog saveza.

Prema njegovim riječima, na posebnoj stranici na sajtu Komore objavljivaće se javni pozivi za tendere čiji stepen tajnosti to dozvoljava.

Sljedeći okrugli sto biće održan odmah tokom jula, a savjetnik Bulatović je pozvao privrednike da već od sjutra podnesu zahtjeve za registraciju.

Provjerite slična mjesta

Poligraf ‘ulaznica’ za ANB Crne Gore

Crnogorska Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) namjerava da uvede poligrafsko ispitivanje kao jedan od način …