ABAZOVIĆ: Crna Gora idealna da oživi proces proširenja

Crnogorski premijer Dritan Abazović ocijenio je da je Crna Gora idealna država da oživi proces proširenja Evropske unije (EU) i da može u naredne četiri godine da ispuni sve obaveze.

“Vjerujemo da u narednom mandatu do 2027. godine možemo da završimo sve naše obaveze. Naravno, politička je odluka da li će nekoga prihvatiti ili ne. Ali sve što je do nas vjerujemo da možemo da završimo u periodu, možda i kraćem, od četiri godine”, rekao je Abazović za Glas Amerike na makedonskom.

U intervjuu datom tokom Prespa foruma koji je u četvrtak i petak održan u Strugi, on je ocijenio je da je neodlučnost EU ponekad demotivišuća za region i dodao da se nada da će se stvari promijeniti u narednom periodu.

“I ako postoji zemlja koja je idealna, koja nema problema sa susjedima, nema veliku ekonomiju, pa da to neko vidi kao konkurenciju, nema veliku populaciju, Crna Gora ima 620.000 stanovnika, mislim da EU bi konačno trebalo da povuče potez”, rekao je Abazović.

Na pitanje kako ocjenjuje trenutnu bezbjednosnu situaciju na Zapadnom Balkanu s obzirom na spor Srbije i Kosova, crnogorski premijer je rekao da je Prespa forum iskoristio za sastanke sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i da se nada da sve ide ka deeskalaciji situacije.

“Samo jedna poruka je važna, a to je da dijalog mena alternativu. Kako god da bude, na kraju ćemo morati da sjednemo za sto, odnosno stranke će morati da sjednu za sto i pronađu nešto održivo i konačno”, rekao je on.

Istakao je da nasilje nije prihvatljivo u 21. vijeku i da apeluje na sve da se uzdrže od teških riječi i nekih stvari koje bi mogle sve unazaditi u tom procesu.

“Ono što Crna Gora i Vlada Crne Gore nude, kao prijateljski čin, kao zemlja koja ima dobre odnose i sa Kosovom i sa Srbijom, ako smatraju da mi kao prijateljska zemlja možemo da pružimo logističku podršku zajedničkom sastanku, kod nas, zemlji, mi smo više nego voljni da to organizujemo, naravno u saradnji sa EU i SAD”, rekao je Abazović.

VOA

Provjerite slična mjesta

Radojičić: Distrikt Srbija i Crna Gora potpisao sporazume sa Južnom Afrikom, Bocvanom, Mozambikom i Esvatini

Guverner Rotari Distrikta Srbija i Crna Gora Aleksandar Radojičić prisustvovao je sa svojim timom na …