Timonije: Dvotrećinska većina nije opcija nego neophodnost

Očekujemo da novi parlament što prije radi i izabere Vladu, ne treba gubiti vrijeme jer postoji opšta dobra volja u Briselu i državama članicama prema Crnoj Gori, saopštio je u intervjuu za Portal RTCG ambasador Francuske u Podgorici Kristijan Timonije.
Timonije je naglasio da su političke stranke i narod ovim izbornim rezultatima jasno pokazali prioritet evropskog puta i zahtjev konkretnog napretka u ekonomskom razvoju.

Kako vidite situaciju u Crnoj Gori nakon parlamentarnih izbora?
Izbori su ocijenjeni kao mirni i regularni, bez spoljnih pritisaka na birače i najbliže evropskoj praksi. Kao posmatrač sam tome prisustvovao u Podgorici i ovo je veliko ohrabrenje za one koji očekuju ubrzanje vašeg evropskog puta, kao što je to izrazio i predsjednik Makron tokom njegovog veoma srdačnog i prijateljskog sastanka sa predsjednikom Milatovićem u Kišinjevu. Ne treba zaboraviti da se od Crne Gore i dalje očekuju neke zakonske reforme kako bi u potpunosti ispunila evropske standarde, posebno u vezi sa revizijom izbornih lista. Sada očekujemo novi parlament da što prije radi i izabere Vladu. Ne treba gubiti vrijeme jer postoji opšta dobra volja u Briselu i državama članicama prema Crnoj Gori. Ovo je prilika koju ne treba propustiti sitnim svađama i beskrajnim raspravama, jer su političke stranke i narod ovim izbornim rezultatima jasno pokazali prioritet evropskog puta i zahtjev konkretnog napretka u ekonomskom razvoju.

Vjerujete li da do kraja godine može biti ozbiljnijeg napretka na putu Crne Gore ka EU?
U velikoj mjeri zavisi od mudrosti i agilnosti da se povrati efikasan pristup u pregovorima. Briselu i prestonicama su potrebni kredibilni sagovornici, posvećeni timovi, dobra koordinacija na crnogorskoj strani i dirigent za orkestar ovdje. Sve relevantne snage treba da budu ujedinjene u parlamentu, u raznim administracijama kako bi vaš evropski prioritet bio vidljiv i realan, kroz usvajanje zakona i reformi, i razradu strategija. Nije tajna da je vrijeme izgubljeno, ali da bi se moglo brzo povratiti jer je zemlja mala i postoje dobre osnove. Mobilizacija i politička volja sada ne bi trebalo da budu samo deklarativne, već je vrijeme za pravilnu organizaciju i odluke. Ako bude tako, neki dobri signali treba da dođu iz Brisela. Vremenski okvir je odredio predsjednik Milatović kao cilj svog mandata: sada je vrijeme da se radi na tome. Francuska podržava ovaj cilj, obezbjeđujući francuskog eksperta Kancelariji za evropske integracije, a mi smo započeli saradnju sa našim Generalnim sekretarijatom za evropske poslove kako bismo unaprijedili efikasnost na crnogorskoj strani. Iskreno se nadamo da će predlozi koje će crnogorski stručnjaci sačiniti nakon ovih razmjena biti primijenjeni. Dobri alati su neophodni za uspjeh.

Vrhovni državni tužilac još nije izabran za puni mandat. Vaš komentar?
Ovo je suštinski dio pravosudnog sistema koji mora da bude završen što je prije moguće – pitanje osnovnog kredibiliteta za evropsku Crnu Goru s obzirom na suštinski dio vladavine prava za vaš evropski put To pitanje ne treba politizovati na partijskom nivou – potrebna vam je ugledna i nepristrasna ličnost koja postavlja standard nepristrasnosti, ne štiti neke interese i nije oruđe za politički revanšizam. Važno je premostiti razlike i vratiti međusobno povjerenje da bi se postigao ovaj rezultat zarad nacionalnog interesa i kohezije u društvu. Pravi, a ne deklarativni doprinos političkih partija zaokruženju pravosudnog sistema biće od suštinskog značaja za procjenu njihove volje za ubrzanje evropskih integracija.

Da li je došlo do opipljivog napretka u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala?
Neka spektakularna hapšenja su pokazala odlučnost vlasti da stanu na kraj ovakvoj situaciji koju oštro kritikuju javnost, međunarodni partneri i investitori. Ovo ostaje ključna tačka za integraciju Crne Gore u Evropsku uniju. Posebno poštujemo hrabrost i odlučnost Specijalnog tužioca i njegovog tima i podržavamo njihove aktivnosti, uključujući i kroz našu bilateralnu i multilateralnu saradnju. Poznata je uloga presretanja SKY komunikacije kako bi se došlo do informacija i potrebnih dokaza. Hapšenja su jedna stvar i dobar početak, ali ovi predmeti treba da budu procesuirani na efikasan način od pravosudnog sistema i da donesu rezultate koje očekuje društvo, poštujući ljudska prava, ali ne obezbjeđujući bjekstvo zločincima. Sistem priznanja krivice treba pažljivo razmotriti u tom pogledu kako bi se ispunili evropski standardi. Ali najvažnija stvar je politička volja za reformom pravosuđa, te obezbjeđivanje finansijskih sredstava i poboljšanje bezbjednosti i nezavisnosti ljudi uključenih u sistem.

Parlament tek treba da učini prvi korak u imenovanju nedostajućeg sudije u Ustavnom sudu i drugim imenovanjima koja su još na čekanju. Izbor ne treba politizovati na partijskom nivou: Ustavni sud ne bi trebalo da bude predstavničko, već regulaciono tijelo. Francuska pruža Crnoj Gori praktičnu podršku u okviru naše odlične saradnje sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Specijalnim tužiocem, ali razvija veoma plodnu razmjenu sa Ministarstvom pravde. Nedavno sam otvorio prvi francusko-crnogorski seminar posvećen borbi protiv organizovanog kriminala i posebno konfiskacije kriminalom stečene imovine: ovo je ključni dio efikasne akcije koja će se nastaviti i od koje očekujemo konkretne korake. S druge strane, veoma smo zahvalni na odličnoj saradnji sa raznim crnogorskim ministarstvima, agencijama i carinom, koji su dali spektakularne rezultate i uspjeh u našoj zajedničkoj borbi protiv trgovine drogom. Pokazali smo svoje povjerenje izborom, sa našim partnerom Slovenijom, da Crna Gora bude mjesto za otvaranje Regionalnog centra za obuku za borbu protiv sajber kriminala. Zahvalni smo na punoj podršci koju uživamo od Vlade i očekujemo da se ona nastavi kao vodeći model naše saradnje.

Dvotrećinska većina za reformu pravosuđa – da li je to napokon ostvarivo?
Ovo nije opcija: to je neophodnost. Vladavina prava će ostati srž pune integracije u Evropsku uniju. Ali više od toga, ovo će biti prvi signal koji se očekuje na evropskoj strani da zemlja zaobilazi podjele, partijske ili lične interese ka svom krajnjem cilju. Sigurno bi to bio prvo pozitivan signal ka crnogorskom društvu koje je pokazalo izvjesno razočarenje prema političkim partijama i sistemu. U cilju postizanja ovog rezultata očekujemo posvećenost svih snaga da rade u duhu inkluzivnosti i na nivou izazova sa kojima se Evropa ovih dana suočava. Dobre vijesti iz Crne Gore biće ohrabrenje za postizanje ujedinjene Evrope.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Drugi najveći turoperator u Evropi poručuje Njemcima: „Dođite u Crnu Goru, zato što je ovdje sve autentično“

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO CG) je domaćin DRV fvw Destination Forum-a, u okviru …