Milatović: Ja sam za Balkan koji je otvoren, učlanjenje CG najbolja stvar koju EU može da uradi

Učlanjenje Crne Gore najbolja je stvar koju Evropska unija (EU) može da uradi sada, saopštio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, koji je učestvovao na trećem Prespanskom forumu za dijalog,u Strugi (Sjeverna Makedonija). Istakao je da je inicijativa Otvoreni Balkan bila politizovana u Crnoj Gori i ocijenio je pozitivnom ukoliko donosi dobro građanima i ekonomiji.

“Geopolitički, najbolji je trenutak za ulazak u EU. Mislim da je Brisel shvatio da proces treba biti više politički. Crna Gora nema problema sa susjedima, pregovaramo već deset godina, već smo član NATO-a, na relativno demokratski način smo promijenili vladu… To je odgovor i ono što je potrebno i drugim zemljama u regionu”, kazao je Milatović na panelu “Mir i demokratija protiv rata i autokratije“.

Na pitanje o inicijativi Otvoreni Balkan (OB), Milatović je rekao:

“Kao ekonomista, ja sam za Balkan koji je otvoren. To može biti ostvareno kroz Otvoreni Balkan ili Berlinski proces. Mislim da je to dobra stvar, ali je pitanje u posljednje vrijeme veoma politizovano u Crnoj Gori, a prezentovano na možda pogrešan način.”

Ukazuje da OB treba posmatrati i iz drugog ugla:

“Ako se odmaknemo malo i posmatramo stvari iz ekonomske prerspektive, i ako inicijativa građanima i ekonomiji donosi vrijednost, vjerujem da jepozitivna”, kazao je Milatović.

Osim crnogorskog predsjednika, na panelu “Mir i demokratija protiv rata i autokratije“ su učestvovali predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, Albanije Bajram Begaj iZorana Antovska.

Forum pod nazivom “Proširena evropska porodica do 2030: (ne)moguća misija?”, organizuju predsjednik i ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije, Stevo Pendarovski i Bujar Osmani.

Najavljeno je da će, na marginama Foruma, Milatović imati i brojne bilateralne susrete.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Prekinuti pregovori o formiranju vlade u Francuskoj: Posvađali se oko fotelja

Novi ljevičarski savez, koji je pobijedio na parlamentarnim izborima u Francuskoj, suočava se s testom …