DAMJANOVIĆ: 10 odsto stanovništva Crne Gore čine Ukrajinci i Rusi

Govoreći na trećem Prespanskom forumu za dijalog (PFD), koji se održava u Strugi, a čija je centralna tema „Proširena evropska porodica do 2030: (ne)moguća misija?“, ministar finansija, mr Aleksandar Damjanović ocijenio je da „aktuelni izazovi i procesi, sa kojima se zemlje Zapadnog Balkana (ZB) suočavaju na putu ostvarenja primarnog spoljnopolitičkog cilja- pristupanja Evropskoj Uniji , zahtijevaju brze i konkretne odgovore, mjere, politike. Promjene su intenzivne, globalno okruženje izazovno, a zadaci složeni, naročito u smislu pružanja stabilnog ekonomskog i finansijskog okruženja, dok vrijeme ističe. Zbog toga se moramo otvoriti, biti inovativni, sarađivati, pomagati jedni drugima i razmjenjivati dobre ideje. U tome leži ključ prosperiteta.“

Prvi čovjek finansija Crne Gore kazao je da „Ukoliko žele da se približe stepenu razvijenosti ekonomija evropskih zemalja, države ZB treba da rade na jačanju međusobne saradnje, otvorenosti granica, boljoj povezanosti i integrisanom tržištu, kako bi šest zemalja zajedno bile atraktivnije za ozbiljne i kredibilne investitore u odnosu na svaku pojedinačno“.

Učestvujući na panelu „Trasiranje puta prosperitetu: EcoFin strategija za rast ZB“ ministar Damjanović istakao je da veliki zajednički izazov predstavlja i stvaranje boljih uslova za povlačenje sredstava iz EU fondova, posebno IPA fondova, budući da je nivo iskorišćenosti u Crnoj Gori i drugim zemljama ZB-a neopravdano nizak, a vrijeme kao jedan od najvećih resursa, na izmaku.

Diskutujući na temu ekonomskih migracija, kao posljedice rata u Ukrajini, ministar Damjanović kazao je da danas u Crnoj Gori oko 10% ukupnog stanovništva čine građani Ukrajine i Ruske Federacije, čiji je ekonomski potencijal neosporan i da Crna Gora traži načine da ga valorizuje. Kako je kazao, riječ je o mladim, obrazovanim ljudima, a neki od njih su stručnjaci za digitalne tehnologije, što je, prema njegovoj ocjeni, preokret u pozitivnoj diverzifikaciji crnogorske ekonomije.

Na panelu su, osim ministra Damjanovića, govorili i potpredsjednik Vlade Republike Sjeverne Makedonije (RSM) za ekonomska pitanja, Fatmir Bytyqi, ministar ekonomije RSM, Kreshnik Bekteshi, guvernerka Narodne banke RSM, Anita Angelovska Bezhoska, pomoćnica generalnog sekretara UNDP-a i direktorica Regionalnog Biroa za Evropu i Zajednicu nezavisnih država, Ivana Živković, dok je panelom moderirala Jana Repanŝek, direktorica CEF-a.

Na marginama foruma u Strugi, ministar Damjanović razgovarao je sa makedonskim kolegom, Fatmirom Besimijem, ministrom finansija, o temama koje su od vitalnog značaja za stanovnike regiona i tiču se prosperiteta i unaprjeđenja životnog standarda stanovnika. Tokom otvorenog razgovora, u partnerskom duhu, ministri su ocijenili da je u cilju bolje evropske perspektive neophodno ojačati međusobno povjerenje i promovisati zajedničko istupanje regiona u dijalogu sa EU.

Sagovornici su se saglasili da treba ubrzano otklanjati sve prepreke na tom putu, na svim nivoima, gdje je naglašena i potreba za iznalaženjem prave strategije za zaustavljanje procesa odliva mladih, obrazovanih ljudi, koji, kako je ocijenjeno, traje već gotovo dvadeset godina, uz zaključak da je nedostatak kvalifikovanog kadra posebno osjetan u sektorima turizma i građevinskih usluga. Ministri su detaljno razmotrili pitanja koja se tiču stanja javnih finansija u dvije prijateljske države i analizirali mjere i iskustva u obezbjeđivanju stabilnog finansijskog okvira u CG i RSM.

Provjerite slična mjesta

BATALJIVAĆEMO: Cijene goriva bi mogle biti veće od četiri do sedam centi

Prema jučerašnjim podacima sa međunarodnih berzi naftnih derivata i kursa dolara i eura, cijene goriva …