Za 13. platu EPCG će isplatiti više od 1,8 miliona eura

Za takozvanu 13. platu, koja će odlukom Odbora direktora biti isplaćena svim radnicima u junu, Elektroprivreda Crne Gore će izdvojiti preko 1,8 miliona eura, pokazuju podaci Pobjede.

Tešku zloupotrebu koju je učinila državna elektroenergetska kompanija otkrila je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora u svom posljednjem istraživanju.

Prema podacima iz posljednjeg finansijskog izvještaja, EPCG je zapošljavala 1.109 lica.

Iz uprave EPCG su odbili da saopšte koliko će novca biti potrošeno za isplatu takozvane trinaeste plate u mjesecu kada se održavaju parlamentarni izbori. Prosta kalkulacija Pobjede pokazuje da kada se pomnoži broj radnika u EPCG 1.109 sa prosječnom platom koja iznosi oko 1.200 eura, dolazi se do iznosa od čak 1,33 miliona eura.

Dodatan novac neće dobiti samo trenutno zaposleni, već i oni koji su tokom ove i prošle godine bili angažovani posredstvom takozvanih agencija za privremeno ustupanje zaposlenih, pa cifra o broju zaposlenih dolazi do 1600, a izdvojeni novac prema kalkulaciji Pobjede će preći 1,8 miliona eura.

Kontroverznu odluku, za koju javnost i MANS sumnjaju da je donešena u predizborne svrhe, je donio Odbor direktora na sjednici koja je održana krajem maja, zbog, kako se navodi u dokumentu, ostvarenog poslovnog rezultata kompanije. Iz uprave EPCG su negirali da odluka ima veze sa izborima, ali su odbili da za istraživački centar MANS-a otkriju koliko će sredstava biti podijeljeno zaposlenima.

Umjesto odgovora, iz EPCG su vrijeđajući MANS saopštili da iznosi neistine i obamanjuje javnost.

U dokumentu odluke do koje je došao MANS, navodi se da je inicijativa potekla od Sindikalne organizacije zaposlenih EPCG, te da pravo na ovaj bonus imaju svi zaposleni koji su zasnovali radni odnos do kraja 2021. godine, a onima koji su to uradili tokom prošle godine – biće isplaćen iznos srazmjeran broju dana provedenih u radnom odnosu tokom 2022. godine.

Odgovarajući na upit istraživačkog centra MANS-a, iz uprave EPCG tvrde da odluka da se isplati takozvana trinaesta plata u mjesecu u kojem se održavaju parlamentarni izbori nema nikakve veze sa dnevnom politikom.

– EPCG i njeni zaposleni ne mogu biti odgovorni zbog toga što se, svako malo, održavaju izbori niti zbog takvih situacija mogu zamrzavati rješavanje pitanja od interesa za Društvo – navode iz uprave EPCG i dodaju da ta kompanija poštuje sve zakonske obaveze, u ovom slučaju Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih.

Kao povod za isplatu bonusa, iz EPCG navode odličan poslovni rezultat za 2022. godine koji je utvrđen revidovanim finansijskim izvještajem.

Sa druge strane, pomenute finansijske izvještaje tek treba da razmatra Skupština akcionara koja je zakazana za kraj ovog mjeseca, pa nije jasno kako se Odbor direktora u odluci poziva na dokumenta koja još nijesu usvojena od strane pomenute Skupštine.

Iako se poziva na odlične rezultate u poslovanju tokom prošle godine, zanimljivo je da je neto dobit tada bila čak deset puta manja nego 2021. godine.

Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja ne obavezuje kompanije u državnom vlasništvu da javnost obavještavaju o novom zapošljavanju tokom predizborne kampanje. Radi se o očiglednoj „rupi“ u zakonu koju veliki broj kompanija koristi kako bi sakrio da se predizborno zapošljavanje i dalje koristi kao mehanizam za uticaj na birače. Ovo je posebno problematično u situaciji gdje su kompanije u državnom vlasništvu i nakon smjene prethodnog režima nastavile da se koriste kao plijen političkih partija. MANS je u prethodnom periodu, koristeći Zakon o slobodnom pristupu informacijama, tražio podatke o ugovorima o zapošljavanju koje je EPCG zaključivao, ali je ova kompanija ignorisala svaki od upućenih zahtjeva, čak i nakon odluka Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama kojima im se nalaže da dostave tražene informacije.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …