JANKOVIĆ: U prošloj godini penzionere zakinuli za 15 odsto

Iz Udruženja penzionera Crne Gore – za dostojanstven život čovjeka upozoravaju da iz Fonda PIO nijesu precizirali na koji se period odnosi najnovije usklađivanje penzija i upozoravaju da je izmjenama Zakona o PIO član 58 postao nesprovodiv.

Predsjednik Udruženja, prof. dr Dragoljub Janković ističe da je, najblaže rečeno, tužno da se, prilikom usklađivanja penzija, u formi saopštenja ili konferencije za medije, ne obavijeste penzioneri kakvo je stanje u Fondu, na koji način je ukupan procenat usklađivanja utvrđen, kolika je stopa inflacije i koliko su porasle zarade.

Ukazivali, ali bez uspjeha
– Sve je moguće i na to je NVO Udruženje penzionera Crne Gore – „Za život dostojan čovjeka“, ukazivalo više puta čelnim ljudima Fonda PIO, Savezu penzionera, ali bez uspjeha! Reklo bi se, bolje ikad nego nikad, mada nijesmo više poslije ovoga ni u to sigurni. Stoga, sada kada su i sami javno priznali propust, valjda je naredni korak da priznaju da su nam prošle godine zakinuli 15 odsto usklađivanja penzija – poručio je Janković.

Upozorava da se član 58, izmijenjen lani u decembru, ne može primijeniti jer predviđa kvartalno usklađivanje.

Pri tome su utvrđena samo tri datuma kada se vrši „kvartalni“ obračun i to: 1. maja, 1. septembra i 1. januara. Koliko nam je poznato, za sada nije nekim novim aktom propisan neki drugi broj kvartala u kalendarskoj godini, a otkako je vijeka i svijeta kalendarska godina ima četiri kvartala, tako da je ovom radnjom prekršen

zakon – kaže Janković dodajući da, kada je riječ o promjeni odnosa prosječne penzije u odnosu na prosječnu zaradu, stvari stoje značajno drugačije.

– Prvo, prosječna penzija u odnosu na prosječnu zaradu u januaru 2021. godine iznosila je 55,38 odsto. U međuvremenu, stanje se rapidno pogoršalo, da bi u aprilu ove godine iznosila svega 47,6 odsto. Kada je riječ o najavljenom usklađivanju, ukoliko bi prosječna penzija i dostigla 405 eura, to bi u odnosu na prosječnu neto platu u aprilu ove godine bilo svega 51,52 odsto, a u odnosu na bruto platu, koju Fond PIO neopravdano koristi za obračun povećanja, to je svega 41,4 odsto, tako da o nekom poboljšanju u korist penzionera teško da može biti riječi – tvrdi Janković.

Pošto, kako kaže, ne znaju za koji se „model“ nezakonitog obračuna opredijelio Fond PIO i na koji datum, njihova računica pokazuje sljedeće. Ako se obračun vrši za prvi kvartal 2023. godine, dakle zaključno sa martom, povećanje prema članu 58. zakona bi iznosilo 5,9 odsto; ako se obračun vrši tako da se obuhvate prva četiri mjeseca, tada bi povećanje, imajući u vidu rast potrošačkih cijena i rast prosječnih zarada, trebalo da iznosi 6,35 odsto. Ovo sve bez „propuštenih“ 2,9 odsto iz prošle godine.

U prilog apsurdnosti ovakvog zakona govori i činjenica da se obračunski period zaključuje 31. marta, a povećanje isplaćuje 20 juna. Dakle, radi se o skoro puna dva mjeseca u kojima će inflacija svakako „pojesti“ dio povećanja, tako da sa ovom odbitnom stavkom skoro da nema govora o realnom povećanju penzija – kaže Janković.

Ukazuje da Fond PIO i Monstat nijesu uskladili „postupanje“ kada su polazni izvještaji o porastu cijena i zarada u pitanju u odnosu na Zakon.

U saopštenjima Monstata sve vrti oko neto zarade (prosječna plata bez poreza i doprinosa), dok se u obračunu vješto prelazi na bruto platu, na što smo ukazivali i prošle godine i čijom primjenom je na godišnjem nivou penzionerima u Crnoj Gori zakinuto 15 odsto u prošloj godini – ukazuje Janković i ističe da se radi o veoma upitnom načinu pribavljanja vjerodostojnih podataka o isplati zarada, broju zaposlenih i načinu utvrđivanja prosječne godišnje zarade.

Obračun i Monstat
– Monstat je, prema ranijem planu još iz 2017. godine, trebao uraditi obračun prosječnih zarada iz, kako su to nazvali, administrativnih podataka, odnosno podataka dobijenih direktno od Poreske uprave na osnovu stvarno isplaćenih

zarada. Međutim, to ne samo da nije do sada urađeno, već je tek u„Godišnjem planu zvanične statistike za 2023. godinu“ planiran prelazak na taj vid izvještavanja o obračunu zaradu (str. 26 plana). Mada, od toga, po svemu sudeći, neće biti ništa – navodi Janković i upozorava da uporedna praksa pokazuje da navedene izvještaje po pravilu rade stručne organizacije, kvalifikovani instituti i sl., koji nijesu pod „krovom“ države, to jest pod njenim direktnim uticajem, čime se obezbjeđuje potrebna objektivnost i neophodna transparentnost, koja je do sada potpuno izostala.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …