Damjanović šalje inspekciju da provjeri kriptomat u Tivtu

Ministar finansija Aleksandar Damjanović naložio je juče Upravi prihoda i carina (UPC) da se uradi inspekcijska kontrola objekata “Salon Prive” u Tivtu u kome su pripadnici Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminala, nakon izvršene kontrole, pronašli kriptomat koji služi za trgovinu valutama u Crnoj Gori.

“Imajući u vidu navedeno, neophodno je da sa aspekta nadležnosti UPC kojom rukovodite izvršite kontrolu u naznačenom objektu u skladu sa važećim propisima i da o preduzetim aktivnostima bez odlaganja obavijestite ministarstvo”, naveo je Damjanović u dopisu direktoru UPC Vladimiru Bulajiću.

Da se ovaj uređaj nalazi u Tivtu javnost je prvi put obavijestio Damjanović prošle sedmice na koferenciji za novinare.

“Obaviješteni smo da postoji kriptomat u opštini Tivat koji služi za trgovinu kriptovalutama. Znamo da ne postoji zakonski osnov da bi se u Crnoj Gori sprovodila trgovina kriptovalutama i da je sve vezano za eventualnu trgovinu preko tog aparata nelegalno. Sprovešće se detaljna kontrola i nadzor nad tom platformom u Tivtu, da se utvrdi kad je instalirana, ko je koristio i sl.”, rekao je on na pres konferenciji.

Ministar je rekao da se ovaj kriptomat povezuje sa Džordžom Kotrelom kojeg je lider Pokreta za promjene (PZP) Nebojša Medojević nazvao” jednim od finansijera bregzita, koji je bio hapšen u SAD i optužen za pranje novca preko kriptovalata, ali i da živi u Crnoj Gori i da je “dao Milojku Spajiću novac za kampanju PES-a”.

“Vijesti” su juče objavile iz nezvaničnih izvora da je Britanac Džordž Kotrel odletio prije dvije noći privatnim avionom sa tivatskog aerodroma u London, ali je policiji na graničnom prelazu pokazao pasoš u kome je stajalo da se zove Džordž Co.

Izvor “Vijesti” tvrdi da je Kotrel u Crnu Goru posljednji put ušao 1. februara 2023. godine, a da je prethodno sa pasošem na ime Džordž Co petnaestak puta prelazio državnu granicu u posljednjih nekoliko godina.

Kotrel je sa istim pasošem u januaru 2020. godine, u Crnoj Gori, osnovao kompaniju “Private family office”, sa sjedištem u Tivtu.

Advokat Ratko Pantović kazao je da kriptomat nije Kotrelov već je vlasništvo kompanije “Global Trust Limited” i da je postavljen u junu 2022. godine. On je rekao i da je netačno da je njegov klijent prešao granicu sa lažnim pasošem.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Popa: Postizanje IBAR-a nevjerovatan timski rad na svim nivoima

Ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa govorila je o značaju dobijanja pozitivnog Izvještaja …