ASK odbija da saopšti podatke o postupcima protiv Đukanovića: Ćute do konačnih odluka

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) trenutno vodi tri postupka protiv bivšeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, ali ni o jednom nema informacija, kao ni o fazama u kojoj se nalaze ti procesi, jer su tajni. Prema podacima koji su dostupni javnosti, ASK vodi postupke koji se odnose na bivšeg predsjednika države i lidera Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića, a tiču se njegovih skupocjenih satova, stajlinga njegove supruge Lidije, a poslednji je pokrenut nakon što je “Dan” objavio da je bivši šef države na poklon dobio dva automobila marke “audi”, koja je ostavio na korišćenje novom predsjedniku države Jakovu Milatoviću, koji je juče bio nedostupan.

Nakon pisanja “Dana” iz ASK su saopštili da su pokrenuli postupak provjere ko je, kada i po kom osnovu bivšem predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću poklonio dva automobila marke “audi A8” za potrebe institucije Predsjednika Crne Gore. Na naša pitanja dokle se stiglo sa postupkom provjere poklona i koje su zaprijećene kazne, iz ASK su dali uopšten odgovor.

Agencija za sprečavanje korupcije je započela postupak utvrđivanja činjenica vezanih za navode iz Vašeg pitanja, koji je u toku. Nakon okončanja postupka odluka će biti objavljena na internet stranici Agencije – kažu u ASK, na čijem je čelu Jelena Perović.

Ne odgovaraju ni na pitanja o kaznama

Zakonom o sprečavanju korupcije propisano je i da javni funkcioner može biti kažnjen novčanom kaznom od 500 do 2.000 eura ukoliko ASK ne prijavi poklone. Iz ASK nijesu odgovorili na naše pitanje o kaznenoj politici, za neprijavljivanje poklona.

Javni funkcioner, u vezi sa vršenjem javne funkcije, ne smije primiti novac, hartije od vrijednosti ili dragocjeni metal, bez obzira na njihovu vrijednost. Ipak, u dosadašnjim izvještajima za mnoge funkcionere je prijavljivano da su dobijali plemenite metale ili poklone koji su pozlaćeni ili posrebreni, ali za sve njih je naglašeno da su postali vlasništvo države.

ASK u radu ima predmete u odnosu na Đukanovića od samog osnivanja, 2016. godine, i njihovo završavanje je uvijek iziskivalo dodatne rokove. Agencija je do sada ocijenila da putovanja koja je Milu Đukanoviću platio odbjegli biznismen Duško Knežević nijesu bila poklon i prihvatili su predsjednikovo opravdanje da je bio gost kod prijatelja. Inače, samo nekoliko mjeseci ranije Đukanović je kazao da mu Knežević nije bio prijatelj. ASK, takođe, nije utvrdila konflikt interesa ni kada je Vlada, na čijem je čelu bio Đukanović, njegovom sinu Blažu dala koncesije za izgradnju mini-hidroelektrana. Za ASK nije bilo problematično ni to što Đukanović nije prijavio promjene u imovini za imanje u Kočanima kod Nikšića, gdje je godinama prijavljivao da ima ruševine iako su u pitanju bili novi objekti.
“Dan” je ranije pisao da se protiv Đukanovića trenutno vodi upravni postupak. Otkud predsjedniku države Milu Đukanoviću skupocjeni satovi, koji prema nekim procjenama, vrijede i više od milion eura. Iz ASK su ranije kazali da će se baviti i Đukanovićevom suprugom Lidijom koja je u više navrata snimljena u odjevnim kombinacijama čija cijena premašuje mjesečne prihode oba supružnika.

Zakonom o sprečavanju korupcije propisano je da javni funkcioner, u vezi sa vršenjem javne funkcije, ne smije primati poklone, osim protokolarnih i prigodnih poklona. Protokolarnim poklonom smatra se poklon predstavnika druge države ili međunarodne organizacije koji se daje prilikom posjete, gostovanja ili u drugim prilikama, kao i drugi poklon dat u sličnim prilikama. Prigodnim poklonom smatra se poklon u vrijednosti do 50 eura.

Provjerite slična mjesta

Abazović: Šteta što gradonačelnik Podgorice nije Luka Rakčević

Rezulat Pokreta Evropa sad u Podgorici je napravio Jakov Milatović što znači da ipak, po …