Izvještaj “Enemalte”: Istraga otkrila propuste pri kupovini “Možure”

Revizija u malteškoj nacionalnoj energetskoj kompaniji Enemalta ukazala je na ozbiljne propuste pri kupovini vjetroelektrane “Možura” u Crnoj Gori, uključujući lošu procjenu firme od koje je projekat kupljen, pišu malteški mediji.

Malteška ministarka energetike Mirijam Dali dostavila je juče parlamentu izvještaj interne revizije, koji je zaključen 2021. godine, ali je bio označen tajnim sve dok list “Tajms of Malta” nije došao do kopije pozivajući se na pravo slobodnog pristupa informacijama.

U izvještaju se navodi da je “Enemalta” trebalo da sprovede rigoroznije procedure kako bi se identifikovali potencijalni sukobi interesa pri kupovini “Možure”.

Malta Today piše da je državna kompanija investirala u projekat vjetroelektrane u Crnoj Gori 2015. godine, nakon što je kupila dionice od Cifideka, kompanije sa sjedištem na Sejšelima.

Međutim, novinarska istraga je otkrila da je 17 Black, kompanija Jorgena Feneka, osumnjičenog nalogodavca ubistva novinarke Dafne Karuane Galicije, profitirala od ugovora o vjetroelektrani kroz poslovni odnos sa Cifidex.

Enemalta je kupila dionice po mnogo većoj premiji od one koju je Cifidex platio da preuzme projekat.

Mediji podsjećaju da projekat istražuje i crnogorska vlada, te da su reviziju izvršili zastupnici Mamo TCV.

“U izvještaju se navodi da je Enemalta trebalo da zatraži pravno mišljenje od renomirane advokatske firme koje potvrđuje da li se akcije Cidifex mogu legalno prodati nesmetano i detaljno opisuje vlasničku strukturu Cidifex. Firma koja je vršila reviziju rekla je da Enemalta nije bila upoznata sa identitetom stvarnog vlasništva nad Cidifex, te stoga možda nije znala da će sticati investiciju od entiteta sa stvarnim vlasnikom koji je možda bio u odboru”, piše malteški portal.

U izvještaju se navodi i da je Enemalta znala da je Cidifex još u procesu preuzimanja investicije.

Među zaključcima, revizori su naveli da interne politike i procedure koje je usvojila Enemalta nijesu bile najvišeg standarda, dijelom zato što “neke politike i procedure nijisu formalno postojale u pisanoj formi”, a nije bilo formalnog poštovanja bilo kakvih pisanih politika i procedura od strane službenika kompanije tokom investicionog procesa.

“‘Enemalta je bila direktno odgovorna za cijeli projekat i prema tome bi bilo dobro da primijeni rigorozniju proceduru”, navodi se u izvještaju.

DAN

Provjerite slična mjesta

Radojičić: Distrikt Srbija i Crna Gora potpisao sporazume sa Južnom Afrikom, Bocvanom, Mozambikom i Esvatini

Guverner Rotari Distrikta Srbija i Crna Gora Aleksandar Radojičić prisustvovao je sa svojim timom na …