Muzički eho starih vrijednosti: Koncert “Jugoslovenska filmska muzika” propraćen ovacijama publike

Budva, (Media Biro) Koncert “Jugoslovenska filmska muzika” oduševio je publiku druge večeri “Jadranskog festivala igre” koji se održava u Budvi. Muziku je izvodio Jadranski revijski orkestar oformljen posebno za ovu priliku, dok su se u ulozi solista našli legendarni Dado Topić, glumica Jelena Gavrilović, popularna bosansko-hercegovačka pjevačica Zuzi Zu i pjevač Dušan Svilar. Publiku je kroz program vodila proslavljena glumica Dragana Mićalović.
Srpska glumica, Jelena Gavrilović izrazila je veliko oduševljenje načinom na koji je koncert protekao, ali i povratnom informacijom koju su dobili od publike. Zahvalila se i gradu Budvi na odličnom gostoprimstvu.
“Osjećala sam se fenomenalno, skoro se ovako nisam dobro provela. Rijetko kada u karijeri imaš priliku da nastupaš sa ovakvim orkestrom i ovakvim pjevačima na sceni. Mislim da je energija večeras bila fenomenalna, publika je ovo doživjela na pravi način. Ovakvih koncerata prosto treba da bude više, mislim da je to jedini pravi način da našu djecu naučimo da se vrate starim vrijednostima,” ispričala je Gavrilović.
Veliku želju da ovakvih projekata bude što više, te da se koncert Jugoslovenske filmske muzike ponovi izrazio je i pjevač Dušan Svilar.
“Ovo je zaista nešto što je nahranilo našu dušu, a ovakav istorijski ambijent nam je svima dao dodatnu inspiraciju, prostor između crkava je neopisiv. Volio bih da se ovakav projekat ponovi i ode u što više gradova, jer kao što smo vidjeli po reakciji publike, ovo je nešto što svima fali. Ovo je definitivno jedan od programa koji se publici sviđa,” kazao je Svilar.
Oduševljenje publikom i prostorom između crkava izrazio je i istaknuti saksofonista Novosadskog big benda, Gabor Bunford, koji je ovom prilikom postao član Jadranskog revijskog orkestra.
“Čim imate ovako lijep prostor i ovako dobru publiku ne može da bude loše. Sve je bilo fenomenalno. Publika je jako dobro reagovala na svaku pjesmu, čak su i soliste pohvalili svaki put kada bi nešto jako dobro otpjevali. Sa ovakvim pjevačima, sa ovakvim dirigentom, sa ovakvim muzičarima, mislim da je ovo bio jako dobar koncert kao što se i vidjelo na osnovu odaziva,” istakao je Bunford.
Sjajnoj muzičkoj postavci i kvalitetnom repertoaru doprinijela je Zuzi Zu, legendarna vokalistica koja je za 46 godina bavljenja muzikom gradila uspjehe sa grupom Mirzino jato, išla na turneje sa Indexima i Zdravkom Čolićem, ali i sama ostavila snažan pečat na jugoslovensku filmsku muziku.
“Pjesmu “Ederlezi” sam pjevala kod Gorana Bregovića na originalu koji se može čuti u filmu “Dom za vešanje”. Uvijek sam htjela da je otpjevam u drugačijem aranžmanu i onda sam prije 10 godina uz pomoć sarajevskog gitariste Murisa Varjića uradila aranžman koji sam i otpjevala na koncertu. Zaista mi je drago što sam došla kod vas u Budvu, nisam bila dugo godina. Ne znam da li je ikada iko organizovao nešto što na ovakav način slavi muziku iz jugoslovenskih filmova,” ispričala je Zumreta Midžić poznatija kao Zuzi Zu.
Ovom sjajnom muzičkom programu doprinijela je voditeljka, slavna glumica Dragana Mićalović koja je publiku vodila kroz različite ere, emocije i upoznavala prisutne sa stvaralaštvom umjetnika koji su obilježili bivšu, veliku zemlju, Jugoslaviju.
“To je neko vrijeme koje svima nama zaista nedostaje, kada se makar mislima vratimo za trenutak u taj period osjećamo se bezbrižno, a pogotovo kada čujete muziku i tonove, onda ste potpuno u tome. Zaista hvala Turističkoj organizaciji Budva na ovakvom događaju, ovo je ono što nam svima zaista trebalo i došlo je u pravo vrijeme,” kazala je Mićalović.
Festival će trajati do 27. juna do kada će Budvani i mnogobrojni posjetioci imati priliku da uživaju u pažljivo pripremljenom muzičko-plesnom programu. Već 12. juna publika će imati priliku da se prepusti baletskom performansu Balkan Dance Project, a dan kasnije da posjeti izložbu fotografija Jelene Janković pod nazivom “Igra mora”. Festival će 15. juna ugostiti i baletsku predstavu “Plamteća voda” HNK “Ivan pl. Zajc Rijeka”. U sklopu muzičkog ciklusa “Igra Jazz-a” nastupiće makedonska grupa “Leb i sol”, hrvatski sastav “Cubismo” i ruski saksofonista Oleg Kireyev. Plesni program se nastavlja baletom “Perpetum mobile” MN Dance kompani, dok je sam kraj festivala rezervisan za dvije velike koprodukcije Turističke organizacije opštine Budva. Spektakularnu operu “Maratonci trče počasni krug” rađenu u saradnji sa festivalom “Isidora Žebeljan” publika će imati priliku da pogleda 24. juna, dok će 27. biti izvedena senzacionalna koprodukcija TO Budva i Bitef teatra, balet “Skenderbeg, srpski plemić”.

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …