Eskobar: Kad bi Amerika odlučivala, cio region bi bio u EU za sedam godina

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da bi, kada bi SAD odlučivale, cio region Zapadnog Balkana bio u EU do 2030. godine.

“Ostaćemo veoma angažovani na Zapadnom Balkanu. Dakle, želim da počnem tako što ću to reći, iako u vijestima dominiraju tenzije i politički problemi. Za vladu Sjedinjenih Američkih Država, Zapadni Balkan i dalje ostaje područje ogromnih mogućnosti. Definišuća karakteristika Zapadnog Balkana trenutno je zaista snažan ekonomski rast i snažan ekonomski potencijal”, rekao je Eskobar.

Prema njegovim riječima, region ima odlične univerzitete i mladu i talentovanu radnu snagu.

“Tako da ćemo nastaviti da ulažemo u to i nadamo se da će to ulaganje u budućnost regiona pomoći da se prevaziđu neki od političkih problema”, rekao je Eskobar.

Ocijenio je da će Zapadni Balkan, kada bude potpuno integrisan u Evropu, biti pokretač ekonomskog prosperiteta, pokretač rasta broja radnih mjesta.

Na pitanje kako ocjenjuje situaciju na Kosovu i Metohiji, Eskobar je podsjetio da je u Ohridu postignut dogovor, pravno obavezujući sporazum koji je otvorio vrata mirnom, konstruktivnom i predvidljivom odnosu Beograda i Prištine po evropskim pravilima.

“U dva mjeseca od kada smo postigli taj dogovor imali smo mnogo političkih kriza i rekao bih da su sve bile predvidljive i da ih je bilo moguće izbjeći. Dakle, moramo da pronađemo način da deeskaliramo procese odmah, da deeskaliramo situaciju i da se odmah vratimo fokusu na sprovođenje Ohridskog sporazuma”, rekao je Eskobar.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Za kopanje tunela sumnjiče automehaničara, policija traga za Baćović

Jedan od osumnjičenih za kopanje tunela ispod Višeg suda u Podgorici, Vladimir Erić, zaposlen je …