Titova rezidencija dobila novog vlasnika

Opština Kumrovec danas je dobila u vlasništvo Vilu Kumrovec, nekadašnju rezidenciju bivšeg jugoslovenskog predsjednika Josipa Broza Tita, koja je nakon uspostavljanja Republike Hrvatske 90-tih postala vlasništvo Muzeja Hrvatskog zagorja.

Riječ je o objektu koji je 40-tih godina 20. vijeka bio hotel, da bi za vrijeme Jugoslavije 60-tih bio proglašen Brozovom rezidencijom.

“Ovo je ponosni trenutak kada Opština Kumrovec preuzima pravo upravljanja nad ovim objektom”, rekao je prilikom potpisivanja načelnik opštine Robert Šplajt koji je i inicirao prenos vlasništva, javila je HINA.

Ideja je započeta pre godinu dana i brzo je realizovana u saradnji sa Ministarstvom prostornog uređenja i državne imovine. Odličnu saradnju smo imali i s Ministarstvom kulture i medija. Prvenstveno smo zamislili da Vila Kumrovec postane kulturni, turistički i multimedijalni objekt”, rekao je.

On je najavio da opština planira obnovu objekta, u koji se nije značajnije ulagalo poslednjih 40 godina i prijavu za EU fondove, kao i da će već sljedeće nedjelje uslijediti prijava na INTERREG program.

“Nadamo se da ćemo prva sredstva uspeti da osiguramo već u sljedećih godinu dana. Procenjeno je da će nam trebati oko dva miliona evra da ovu zgradu kompletno stavimo u funkciju”, rekao je načelnik i dodao da bi to trebalo da se ostvari za tri do četiri godine.

Direktor Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol prenos vlasništva sa muzeja na Opštinu Kumrovec smatra korakom u pozitivnom smjeru, a kao jedan od razloga za tu odluku naveo je da do ove godine muzeji nisu mogli da apliciraju za EU fondove, za razliku od opština.

NEZAVISNE

Provjerite slična mjesta

Putin Zapadu: “Imajte na umu, države su vam male i gusto naseljene”

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je da bi evropske zemlje trebale preispitati svoje pozive da …