Vučinić: Nadležni organi moraju pokrenuti istragu o Igoru Lazurenku

Lider Radnidničke partije Maksim Vučinić zatražio je danas od istražnih organa da pokrenu istragu protiv Igora Lazarenka, ruskog biznismena koji je umiješan u, kako je rekao,l sumnjivu privatizaciju hotela “Avala” i “Bjanka” i kupovinu najprestižnijih parcela na Luštici i Svetom Stefanu.

Iako je bezbjednosna situacija u zemlji narušena ozbiljnim geopolitičkim promjenama i u Crnoj Gori su na snazi sankcije prema građanima Rusije, u našoj državi, kako je kazao Vučinić, sumnivi biznismeni – lica sa međunarodnih potjernica slobodno šetaju i koriste, uz zaštitu nekih policijskih struktura, naš diplomatski pasoš.

Odbjegli iz te Rusije i dalje se slobodno kreću po Crnoj Gori i nastavljaju da se bave kriminalnim aktivnosti – naveo je Vučinić.

On je kazao da je Igor Lazurenko, čije ime se veže za još neistraženu sumnjivu privatizaciju ova dva hotela kao i kupovinu skupocjenog zemljišta na crnogorskom primorju “iako je bezbjednosno interesantna osoba, u milosti crnogorskih i pravosudnih organa”.

– Nadležni organi moraju pokrenuti istragu o korupciji i i pranju novca koje su pratili privatizaciju hotela “Avala”. Moramo izvesti do kraja priča oko privatizacije hotela “Avala” – kazao je Vučinić.

On je podsjetio da se u Skupštuini Crne Gore dugo nastojalo da se održi sjednica Odbora za praćenje i kontrolu postupka ove privatizacije “međutim, imali smo opstrukciju tadašnje parlamentarne opozicije i ta priča nije mogla da se dovede do kraja”.

– Ono što je zabrinjavajuće, i dalje crnogorski pravosudni organi ostaju nijemi na tu spornu privatizaciju koja se dogodila 2004. godine – istakao je lider Radničke partije.

On je podsjetio da je hotel “Avala” 19 godina prodat kompaniji “Bepler i Džejkobson” u vlasništvu Igora Lazurenka. Čitav privatizacioni postupak pratile su veoma sumnjivo djelovanje Savjeta za privatizaciju čiji je predsjednik bio tadašnji premijer Milo Đukanović.

Kroz djelovanje Savjeta pokušavalo se da se omogući ta po građane i Crnu Goru veoma štetna privatizacija. A pošto to, ipak, nije moglo da stane u okvire izvršne vlasti, tom procesu se priključio i dio sudske vlasti, podsjetio je Vučinić.

Sestra Đukanovića Ana Đukanović koja je tada bila predsjednica Vijeća Višeg suda tada je dosudila da firma “Bepler i Džejkobson”, čija ponuda je bila drugorangirana, kupi “Avalu” za 3.2 miliona eura, iako je država procijenila ovaj hotel za duplo viši iznos, a koji ne nudila danska firma. I pred toga Savjet za privatizaciju i Vlada tada su se opredjelile da se hotel proda sumnjivoj firmi, podsjetio je on.

– Dakle, imali smo privatizaciju koju je pratila bez sumnje korupcija. A tadašnji gradonačelnik Budve oprostio je dva miliona eura komunalnih usloga firmi koja je kupila hotel. Za sve to vrijeme pravosudni organi ostali su nijemi, a Vesna Medenica tada Vrhovna državna tužiteljka odbila je sve prijave oko te sumnjive privatizacije – naveo je Vučinić.

Kroz djelovanje Savjeta pokušavalo se da se omogući ta po građane i Crnu Goru veoma štetna privatizacija. A pošto to, ipak, nije moglo da stane u okvire izvršne vlasti, tom procesu se priključio i dio sudske vlasti, podsjetio je Vučinić.

Sestra Đukanovića Ana Đukanović koja je tada bila predsjednica Vijeća Višeg suda tada je dosudila da firma “Bepler i Džejkobson”, čija ponuda je bila drugorangirana, kupi “Avalu” za 3.2 miliona eura, iako je država procijenila ovaj hotel za duplo viši iznos, a koji ne nudila danska firma. I pred toga Savjet za privatizaciju i Vlada tada su se opredjelile da se hotel proda sumnjivoj firmi, podsjetio je on.

– Dakle, imali smo privatizaciju koju je pratila bez sumnje korupcija. A tadašnji gradonačelnik Budve oprostio je dva miliona eura komunalnih usloga firmi koja je kupila hotel. Za sve to vrijeme pravosudni organi ostali su nijemi, a Vesna Medenica tada Vrhovna državna tužiteljka odbila je sve prijave oko te sumnjive privatizacije – naveo je Vučinić. 

Lazurenko je u međuvremenu nastavio kriminalne aktivnosti pranja novca u Crnoj Gori, tvrdi Vučinić.

On je pozvao nadležne organe da se “konačno uhvate svog posla” i prcesuiraju odgovorne za slučaj Lazurenko ali i sve slične slučajeve.

– Neophodno je da naši istražni organi otkriiju njegove korupcionaške šeme koje su mu omogućile da kupuje vrijedno zemljište, kako i da otkriju kako je moguće da ima dijelova policije koji mu omogućavaju da ima diplomatski imunitet – zaključio je Vučinić.

Oduzimati imovinu, a dobijeni novac u Socijalni fond

Vučinić smatra da SDT i drugi nadležni organi moraju pokrenuti istragu u vezi Lazurenka zbog korupcije i pranje najmanje 100 miliona dolara u Crnoj Gori.

“Potrebno je što prije oduzeti nelegalno stečenu imovinu i hitno usvojiti i primijeniti novi zakon koji je sada u Parlamentu. U slučaju da na sudu dokaze da se radilo o pranju novca, ova imovina može da se iskoristi za formiranije Socijalnog fonda podrški siromašnih građana i radnika žrtava tranzicije.

Vučinić predlaže da se provjere navodi da Lazurenko imao korupcijsku veze u Ministarstvu finansija kada je kupovao državnu imovinu. “Takođe da se provjere njegove korupcijske veze u policiji, koje su mu onogućile ulazak u CG bez evidencije preko Albanije. Crna Gora, takođe, mora da se obrati nadležnim organima u Rusiji za sproveđenje istrage o izvorima novca Lazurenka i pranja 100 miliona eura u CG. Ako bude potrebno i ako niko neće, ja ću lično poslati dopis Ruskoj Ambasadi”, naveo je Vučinić.

DAN

Provjerite slična mjesta

Radojičić: Distrikt Srbija i Crna Gora potpisao sporazume sa Južnom Afrikom, Bocvanom, Mozambikom i Esvatini

Guverner Rotari Distrikta Srbija i Crna Gora Aleksandar Radojičić prisustvovao je sa svojim timom na …