Nakon 50 godina unaprijediti će vodosnabdijevanje – 200 miliona eura za zamjenu azbestno – cementnih cjevovoda

Predstavnici Eko Fonda i PROCON-a potpisali su danas Ugovor o pružanju usluga za potrebe realizacije projekta “Unaprjeđenje efikasnosti vodosnadbijevanja zamjenom azbestno-cementnih cjevovoda na području Crne Gore“.

Cilj projekta je da se nakon 50 godina unaprijede i obnove azbestno – cementni cjevovodi na području Crne Gore i uspostavi sveobuhvatni i funkcionalni sistem vodosnadbijevanja.

Ukupna procijenjena dužina azbestno-cementnih cijevi u kompletnoj vodovodnoj mreži Crne Gore iznosi 614 km, a procijenjena vrijednost projekta je oko 200.000.000,00 EUR.

Potpisivanjem ovog ugovora stvaraju se predpostavke za početak realizacije jednog od najvažnijih projekata u Crnoj Gori koji će unaprijediti efikasnost vodosnadbijevanja, istakla ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović.

„Riječ je projektu koji će u suštinskom smislu promijeniti funkcionisanje vodovodne mreže i trajno riješiti efikasnost snadbijevanja“ kazala je ona.

Kao glavni nedostatak u vodosnadbijevanju u Crnoj Gori prepoznat je problem dotrajalosti mreže i to prvenstveno azbestno – cementnih cijevi koji dovode do velikih gubitaka na mreži.

„Veliki gubici česti su uzročnik u prekidu vodosnadbijevanja a dovode i do restrikcija tokom sezone. Azbestno cementne cijevi čija zamjena je planirana u vodovodnoj mreži imaju dužinu od 614 kilometara i starosti su preko 50 godina. Kako bi se ostvarili potrebni uslovi za unapređenje stanja u oblasti vodosnadbijevanja, realizacija ovog projekta je u potpunosti usklađena sa strateškim dokumentima, nacionalnom Strategijom održivog razvoja do 2023. godine, projekcije dugoročnog snadbijevanja vodom kao i sa Akcionim planom za ispunjavanje završnih mjerila za poglavlje 27“, istakla je Đurović.

Boka news

Provjerite slična mjesta

Za kopanje tunela sumnjiče automehaničara, policija traga za Baćović

Jedan od osumnjičenih za kopanje tunela ispod Višeg suda u Podgorici, Vladimir Erić, zaposlen je …