Zlatna groznica kod susjeda: Zlato pronađeno na još jednoj lokaciji

Na teritoriji opštine Jezero na lokalitetu Zekilova kosa potvrđeno je postojanje novih zlatonosnih geoloških formacija, saopšteno je u četvrtak iz kompanije “Lykos Balkan Metals” iz Bijeljine, koja vrši geološka istraživanja na toj lokaciji.

Podsjećamo, početkom ove godine laboratorijski nalazi geoloških istraživanja na tri lokacije već su potvrdili postojanje zlatonosnih geoloških formacija na lokalitetu Otomalj koje doseže do 27,5 grama po toni u kontinuitetu od čak 60 metara.

“Posljednja analiza koja je rađena u svjetski poznatim laboratorijama potvrdila je postojanje većih količina zlata, koje u pojedinim dijelovima lokaliteta Zekilova kosa sadrže i do 4,89 grama po toni. Navedenim istraživanjima zahvaćena je površina od 1,2 kilometra kvadratna, a sudeći po dosadašnjim rezultatima istražna zona otvara se dalje ka sjeverozapadu, gdje se očekuju i značajniji rezultati”, rečeno je iz ove kompanije.

Mladen Lujić, izvršni direktor kompanije “Lykos Balkan Metals”, izjavio je da je dodatna laboratorijska analiza uzoraka identifikovanih nedavnim geološkim i geofizičkim istraživanjem značajno povećala njihov istraživački interes za lokalitet Zekilova kosa.

“Dalje praćenje ovih izvrsnih rezultata bez sumnje je opravdano, a očekujemo da ćemo što skorije dobiti i saglasnost lokalne samouprave za nastavak geoloških istraživanja. Naši geolozi su sistematičnim istraživanjima tla otkrili uzbudljive površinske anomalije u područjima koja nikada nisu bila predmet modernih geoloških istraživanja. Naša kompanija je sprovela ove geološke aktivnosti uz konsultacije sa svim meritornim faktorima, dakle predstavnicima lokalnih zajednica i geološkim stručnjacima, stavljajući strogi fokus na ekstremno važnu praksu zaštite životne sredine. Radujemo se nastavku geoloških istražnih radova na navedenom lokalitetu i transparentnom objavljivanju eventualnih značajnih rezultata istraživanja jer su takvi nalazi od izuzetnog značaja kako za našu kompaniju, tako i za samu lokalnu zajednicu, ali i za Republiku Srpsku”, poručio je Lujić.

Nezavisne

Provjerite slična mjesta

Za kopanje tunela sumnjiče automehaničara, policija traga za Baćović

Jedan od osumnjičenih za kopanje tunela ispod Višeg suda u Podgorici, Vladimir Erić, zaposlen je …