MONTENEGRO PUT: Porodična tradicija duga 83 godine

Naslijeđivanje porodičnih poslova je tradicija u Crnoj Gori: zanati, proizvodnje, te usluge koje se prenose sa koljena na koljeno. Ovakva tradicija, nerijetko, od maloga posla decenijama preraste u ozbiljna preduzeća.

Nasuf-Nane Hadrović iz sela Bioča, koje pripada beranskoj opštini, ovaj posao je naslijedio od oca, te od daleke 1938. godine bavi se transportom i popravkom motornih vozila, građevinskom i mehanizacijom. Nane danas zapošljava veliki broj radnika, posjeduje kompletnu građevinsku mehanizaciju, kameleon i bazu za rasute materijale.

“Sa ocem i stričevima počeo sam da radim od svoje petnaeste godine, radio sam na popravci kamiona, čak sam vozio auta i kamione već od šestaneste godine. Tada u Bijelom Polju i Beranama, ali i na sjeveru nije bilo mnogo teretnih vozila. Mi smo ovaj posao preuzeli još prađeda Abida Hadrovića koji je u svoje vrijeme bio poznati majstor i kolar.

Moj pokojni otac Nasuf Hadrović, varoški zanatlija, uspio je da mi stvori improvizovane uslove jer sam ja od svojih petnaestak godina nastavio ovaj posao, koji sam kasnije poboljšao sa savremenim mehanizacijama i većim brojem usluga.
Jasmin Hadrović, moj rođeni brat, živi u Njemačkoj i bavi se renoviranjem i otkupom starih automobila, nastavio je ovu tradiciju u inostrastvu.
Veoma je mlad otišao u inostrastvo, sa željom i znanjem iz oblasti mehanike, gore se pokazao kao dobar majstor ,veoma brzo je napredovao u poslu i pokrenuo biznis.”

Firmu “Montenegro put” Hadrović je osnovao 2002.godine. U to vrijeme već je imao tri kamiona, utovarivač i još nekoliko sitnijih građevinskih mašina. Otpočeo je saradnju sa ozbiljnim privatnim i državnim firmama, kao i investitorima, te i proširio ponudu.

“Već sam 2004.godine dobio posao na izgradnji mosta u Gubavču, poslije toga Euro Petrol pumpa, tada sam imao ideju da osnujem kameleon .
Baza se nalazi na magistralnom putu Bijelo Polje-Berane, u mjestu Bioča, udaljeno 800 metara od magistrale. Naši proizvodni kapaciteti drobljenog agregata su između 500-800 kubika na dan. Od mehanizacija posjedujem tri vrste drobličnih postrojenja.”

Više od dvije decenije, produživši porodičnu tradiciju, Hadrovići uspješno posluju, kako pokazuju, održivo i perspektivno.

J.Š.

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …