Stečajni upravnik KAP-a oslobođen optužbi

Stečajni upravnik u Kombinatu aluminijuma a. d. Podgorica Veselin Perišić oslobođen je od optužbe da je u maju 2014. godine stečajnu masu umanjio za 44.933,02 eura.

Viši sud je tokom suđenja utvrdio da Perišić nije mimo zakona dozvolio nasljednicima pokojnog Ratka Babića, koji je bio zaposlen u KAP-u, otkup stana za iznos od 1.066 eura koji su oni potom prodali za 46.000 eura.

Presudu je izrekla sutkinja Višeg suda u Podgorici Irena Šofranac-Nedović.

Perišić je za Pobjedu kazao da ne može komentarisati presudu dok ne dobije njeno obrazloženje u pisanoj verziji, ali je podsjetio da je i pred sudom i u istrazi tvrdio da je sve radio po zakonu i drugim relevantnim pozitivnim propisima u Crnoj Gori, te da je njegov rad podložan kontroli.

On je podsjetio da je Odbor direktora prije otvaranja stečaja donio odluku o kupovini stanova po povoljnim uslovima, te da je na osnovu te odluke nakon otvaranja stečaja u KAP-u donijeta odluka da se zaposlenima, kojima su ti stanovi dodijeljeni u zakup, omogući otkup.

Na osnovu konkursa sačinjena je rang lista na osnovu koje je stambena komisija KAP-a 20. avgusta 2007. godine donijela odluku da se stan dodijeli u zakup Ratku Babiću iz komercijalnog sektora. Zaključen je ugovor o zakupu gdje je KAP zakupodavac, a Babić zakupac ovog stana – ispričao je Perišić u istrazi.

On je pred sudom kazao da je pokojni Ratko Babić preminuo istog dana kada i njegov otac, te da je njegova majka podnijela zahtjev stečajnom upravniku da se sporni stan izdvoji iz stečajne mase i da kao zakonski nasljednik drugog zakonskog reda stekne uslov za otkup stana. Njen zahtjev, tvrdi Perišić, dobio je zajedno sa uplatnicom, ali se ne sjeća kada mu je dostavljeno i rješenje o nasljeđivanju.

Tek nakon odluke Osnovnog suda u Danilovgradu, Perišić je ,,izlučio“ stan iz stečajne mase. On je pred sudom ukazao da su provjeru prava na otkup tog stana bili dužni da provjere i notar prilikom sačinjavanja ugovora i stečajni sudija prilikom donošenja rješenja o utvrđenju da je iz stečajne mase izlučen stan i naložen upis Upravi za nekretnine.

Perišić je objasnio da je konsultovao veći broj ljudi iz struke i da nije dobio nijedno mišljenje da u konkretnom slučaju navedeno lice nema pravo na otkup stana, pogotovo kod činjenice pravosnažnosti rješenja o nasljeđivanju. On je kazao i da nije znao šta se kasnije desilo sa tim stanom ni da li je prodat.

Provjerite slična mjesta

BATALJIVAĆEMO: Cijene goriva bi mogle biti veće od četiri do sedam centi

Prema jučerašnjim podacima sa međunarodnih berzi naftnih derivata i kursa dolara i eura, cijene goriva …