SDP: Prioritet besplatan vrtić za svu djecu u Crnoj Gori

Jedan od prioriteta liste “SDP – Za našu kuću” je da se za svu djecu u Crnoj Gori, njih 24.000, obezbijedi besplatan vrtić.

Kako napominju u saopštenju, žele da na pravi način pokažu kako će se brinuti o tome da Crna Gora bude udobno mjesto za sve njene građane.

“Stalno govorimo o tome da smo zabrinuti zato što nam mladi odlaze, ali ništa konkretno ne radimo po tom pitanju. Ključni su krov nad glavom, dobro radno mjesto i dobri uslovi za odrastanje naše djece. Vrijeme je da pravo na vrtić imaju sva djeca, bez obzira na finansijske mogućnosti njihovih roditelja. Djeca i mlade porodice nam svima moraju i trebaju biti prioritet”, kazala je Amina Cikotić.

Nikola Đurašković je naglasio da prema njihovim kalkulacijama na godišnjem nivou za ovu svrhu potrebno je nekih 11 miliona eura.

“Kalkulacija je rađena na cijenu vrtića od 40 eura, vidjeli ste ovih dana da postoje najave iz resornog ministarstva da ta cijena može ići na 50 eura, a to uvećanje bi značilo nekih dva miliona eura više. Država kojom će upravljati SDP nakon parlamentarnih izbora 11. juna i Vlada u kojoj će participirati SDP obezbijediće svoj djeci Crne Gore pravo na besplatan vrtić. Ako od 2,2 milijarde eura koliko u ovoj godini iznosi državni budžet ne možemo da obezbijedimo 11 do 13 miliona eura za našu djecu onda treba da se zapitamo na koji način se upravlja našom državom. Kalkulacija od 24.000 djece uključuje svu djecu predškolskog uzrasta na nivou kalkulacija iz prethodne godine uključujući i djecu u privatnim predškolskim ustanovama, a subvencioniranje za korišćenje privatnih vrtića bi bilo na nivou cijene koja je u državnim predškolskim ustanovama”, objasnio je Đurašković.

Kako je dodao, pitanje prostornog i kadrovskog kapaciteta je sa pravom otvoreno i nakon što su na Cetinju najavili program “Vrtić za sve”, ali to treba da bude dodatni motiv i impuls budućoj Vladi Crne Gore da intenzivno radi na izgradnji novih vrtića i stvaranju i investicionih i prostorno-planskih pretpostavki za tako nešto.

“Konkretno na Cetinju idemo u projektovanje novog vrtića i stvorićemo u relativno kratkom roku dodatne prostorne kapacitete za smještaj očekivano većeg broja djece u narednom periodu”, poručio je Đurašković.

RTCG

Provjerite slična mjesta

BATALJIVAĆEMO: Cijene goriva bi mogle biti veće od četiri do sedam centi

Prema jučerašnjim podacima sa međunarodnih berzi naftnih derivata i kursa dolara i eura, cijene goriva …