Kurti: Srpski kriminalci i milioneri tjeraju svoje jadne radnike na nasilne proteste

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da su načelnici izabrani na izborima 23. marta, uprkos slabom odazivu na izbore zbog bojkota, i dalje jedini koji imaju bilo kakvu legitimitet biti u javnim zgradama, opštinama, te biti na usluzi građanima.

U objavi na Facebooku, Kurti je rekao da imaju njegovu punu, bezuslovnu i nepokolebljivu podršku.

“Demokratija se ne može suspendirati ili držati kao taoca. Njeno provođenje jamstvo je mira i sigurnosti, bez obzira na prijetnje i opasnosti. Republika Kosovo je najdemokratskija država na Zapadnom Balkanu. S vladajućim i sigurnosnim institucijama, koje imaju stručnu osposobljenost i vrijednosno usmjerenje od i prema zapadnim društvima”, rekao je premijer Kurti.

Dodao je da je u ponedjeljak svima konačno dokazano da ekstremne desničarske skupine s maskama, koje vandaliziraju, napadaju, pale sve što ne smatraju srpskim, te veličaju nacionalističke i šovinističke simbole, poput krsta s četiri S i Z ruske agresije u Ukrajini.

“Ekstremisti i milicije imaju posebna imena. Oni nisu narod. Srpska zajednica ih se mora osloboditi. Većinu smo identificirali jučer i danas. Ne mogu biti pojedinci ili grupe iznad zakona moćniji od države”, rekao je Kurti.

Naglasio je nadalje da su takvi kriminalci multimilijunaši poput Milana Radojčića i Zvonka Veselinovića.

“To je zapravo put vlastitih šefova u Beogradu prema javnoj upravi: put Aleksandra Vučića, Aleksandra Vulina i Ivice Dačića”, istakao je Kurti.

Klix

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …